Prima carte a Bibliotecii ASTRA, expusă după 160 de ani

Prima carte a Bibliotecii ASTRA, expusă după 160 de ani

Cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii Centrale, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu continuă seria de activități reunite sub titlul „ASTRA 160”.

Acestea aduc în atenția publicului momente, obiecte și documente cu o valoare culturală inestimabilă, oglindă a istoriei acestei prestigioase instituții: expoziții documentare tematice, evenimente prilejuite de acestea, dialoguri și întâlniri cu profesori, cercetători și pasionați de istoria și cultura României.

Joi, 1 iulie, la ora 13:00, la sediul Bibliotecii ASTRA, va avea loc vernisajul expoziției „Biblioteca Centrală a Asociațiunii: Dezvoltarea colecțiilor 1861 – 1930”. Aceasta cuprinde rapoarte întocmite de bibliotecari, documente care atestă proveniența publicațiilor de la edituri și tipografii, acte semnate de episcopul Andrei Șaguna și Timotei Cipariu care prevedeau alocarea unor sume de bani în vederea achiziției de cărți și periodice, memorii, regulamente, proiecte de organizare, dezvoltare și valorificare a fondurilor Bibliotecii, a spațiilor de depozitare, procese verbale de inventariere, norme de inventariere și ștampilare a cărților, documente cu valoare de patrimoniu aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Între documentele expuse, vizitatorii vor avea ocazia să observe prima carte care a intrat în inventarul bibliotecii astriste în anul 1862 – „Grammatica daco-romana sive valachica, latinitate donata, aucta ac in hunc ordinem redacta/ Opera et studio Ioannis Alexi, clerici Almae dioceseos G.R.C. Magno-Varadinensis. – Viennae: Apus bibliopolam Iosephum Geistinger, 1826”.

Expoziția va fi deschisă publicului interesat în perioada 1 – 31 iulie, de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00.

În prezent, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu deține unul dintre cele mai valoroase fonduri documentare din țară, acesta numărând 822.906 de unități de bibliotecă.

Răspunde