Povești vii despre trecut, cu ajutorul realității virtuale, la Muzeul ASTRA

Sibiul a avut parte astăzi de o premieră națională în materie de circuit expozițional într-un muzeu în aer liber!

Este vorba despre vernisajul ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent. Dispozitivele de ultimă generație redau o lume virtuală a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viață, peisaje, natură, arhitectură și obiceiuri tradiționale.

Noul circuit expozițional cuprinde gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.

Echilibru

“Având în vedere că toată povestea cu pandemia s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

Etalon

Prezent la vernisaj, Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, s-a declarat impresionat de experiența inedită.

“Am retrăit astăzi viața autentică de la țară, așa cum o știam de la bunici, cu ajutorul realității virtuale. Totul a fost posibil în cadrul unui eveniment în premieră națională ce a avut loc la Muzeul Astra. Îi felicit pe colegii de la Muzeul Astra pentru munca depusă în acest proiect și în toate proiectele care fac din Muzeul Astra un etalon al instituțiilor de cultură din țară”, a mărturisit Vasiu.

Rezultate

“ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare și a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA”, a punctat Bogdan Trîmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii.

Față umană

“Prin ASTRA VR și munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozițional prinde o față umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experiențele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezențe aici”, a explicat Mirela Iancu, coordonator și curator ASTRA VR.

Poveste

“Cel mai interesant și cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR.

Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA, arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziției ASTRA VR. Întreg circuitul expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.

Proiectul “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”(CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Lasă un răspuns