„Povestea urșilor panda” – o îmbinare spectaculoasă între teatru și arte vizuale

„Povestea urșilor panda” – o îmbinare spectaculoasă între teatru și arte vizuale

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă o nouă premieră la Secția Germană:  spectacolul „Povestea urșilor panda”, în regia lui Ben Pascal, după un text de Matei Vișniec.

Evenimentul este o coproducție a Teatrului Ecce din Salzburg și TNRS – Secția Germană, cu susținerea Forumului Cultural Austriac. Premiera propune publicului o punere în scenă inedită, care îmbină artele spectacolului cu cele vizuale, avându-i în distribuție pe actorii Daniel Bucher și Kristin Henkel. Scenografia este semnată de Gerd Walter, muzica îi aparține lui Astrid Wiesinger, iar realizatorul efectelor vizuale este Remo Rauscher.

Ben Pascal, regizor: „În ‘Povestea urșilor panda’ am încercat să mixăm artele spectacolului cu cele vizuale. Mai exact, cu ajutorul proiecțiilor live și light design, am construit o ambianță optimă în care cei doi actori să poată exprima minunata poveste poetică a urșilor panda. Sunt fascinat de textul lui Matei Vișniec, deoarece te invită să visezi și, pe măsură ce îl citești, o mulțime de imagini se creează în mintea ta. Iar noi încercăm să redăm pe scenă aceste imagini și vise, pentru a permite publicului să participe la viziunea noastră asupra urșilor panda.”

„Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt“, de Matei Vișniec, textul care a inspirat scenariul spectacolului, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relația dintre viața de zi cu zi și lumea viselor. Un bărbat se trezește lângă o femeie. Nu-și amintește nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopți, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinși în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte și sunt împreună în absență. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă și suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil și invizibil se estompează…

Premiera spectacolului „Povestea urșilor panda” va avea loc joi, 17 iunie, ora 19.00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții – Sala „Lulu”. Reprezentația este prezentată în limba germană, cu traducere în limba română. Biletele sunt disponibile pe site-ul TNRS, prin platforma Entertix sau la Agenția Teatrală, de pe str. Nicolae Bălcescu.

Poet, dramaturg și jurnalist, născut la Rădăuți, în 1956, Matei Vișniec este unul dintre cei mai jucați dramaturgi de la căderea regimului Ceaușescu. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi puse în scenă în numeroase ţări. A primit Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. A mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet. Astăzi, Vișniec vrea să scrie „despre relațiile nenaturale dintre om și moarte, om și nemurire, om și iubire, om și singurătate”.

POVESTEA URȘILOR PANDA de Matei Vișniec

Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel

Muzica: Astrid Wiesinger

Visual Arts: Remo Rauscher

Scenografia: Gerd Walter

Regia: Ben Pascal

Drepturi autor: Theater Stück Verlag

Coproductie Teatrul Ecce și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Cu susținerea Forumului Cultural Austriac

Durata aproximativă: 1h15min

Data premierei: joi, 17 iunie 2021, ora 19:00

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

Răspunde