Noaptea Muzeelor dă tonul revenirii la normalitate, iar instituțiile de cultură ale județului Sibiu au pregătit o mulțime de atracții pentru care merită să ții ochii deschiși!
Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe. Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele evenimente online. Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.
Muzeul ASTRA, spațiul unde cultura are viață și gust
În 2021, „Noaptea Muzeului ASTRA” propune, după un an mai dificil, un program variat la unitățile din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. Evenimentele se vor desfășura în intervalul orar 18.00 – 24.00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator), iar accesul este gratuit.
Muzeul ASTRA a pregătit un atelier gastronomic, organizat în premieră în mediul cultural din Sibiu. Aproximativ 25 de angajați ai instituției vor găti pentru vizitatori, alături de echipe mixte de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.
Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA: „Iată cum în vremuri grele cultura îşi caută resursele în propria grădină! Fie zi sau noapte, cea mai importantă resursă a fost, este şi cu siguranță vor fi întotdeauna oamenii. În semn de respect, la Noaptea Muzeelor din acest an vă invităm la o masă pregătită de noi (la propriu) în aer liber! Rămânem bucuroși de oaspeți într-o noapte în care cultura contează! Pregătim bucate alese într-o mare familie culturală, alături de colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.”
Muzeografi, muzicieni, dansatori profesioniști și bibliotecari vor pregăti la Târgul de țară din Muzeul în aer liber bucate tradiționale ca „papă de coade”, „păpricaș de cartofi noi cu carne”, tocană de ceapă cu mămăligă rece, fasole cu ciolan, ostropel de pui, gulyas, ciorbă și tocană de oaie și de berbecuț, pâine și plăcinte dobrogene. Toate porțiile se vor oferi până la epuizarea lor, contra unor donații, iar suma strânsă va merge către patrimoniul cultural.
De altfel, ediția din acest an se va desfășura sub mesajul „Cultura contează!?”, pentru a sensibiliza opinia publică asupra modului în cultura este susținută în prezent. „De 30 de ani de zile cultura este subfinanțată, deși acest fenomen stă la baza educației și civilizației unei societăți. De altfel, societatea, dacă își dorește o cultură de calitate în viitor, va trebui să o susțină mai mult. Atragem atenția factorilor decizionali de la nivel central că astfel de lipsuri, pe termen lung, generează prejudicii patrimoniului material și immaterial din România. Acest patrimoniu poate demonstra oricând că poate produce efecte economice clare, nu doar socio-educaționale”, a subliniat Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.
Ciprian Ștefan va pregăti pentru oaspeții muzeului papă de coade și papricaș de cartofi, două preparate tradiționale cu mult ardei gras și ceapă, pe placul gurmanzilor care iubesc gusturile simple și curate de demult.
Programul artistic va fi întreținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, Nicolae și Tudor Furdui Iancu, împreună cu grupul instrumental Crai Nou și Filarmonica de Stat Sibiu. Recitalurile vor avea loc la Târgul de țară și în câteva gospodării tradiționale din muzeu.
Program Noaptea Muzeelor în Muzeul ASTRA
- ora 18:00 – Târgul de Țară – atelier gastronomic Muzeul ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA; până la epuizarea porților de mâncare;
- ora 17:00 – recital formația Hanu’;
- ora 18:00 – deschiderea programului la Târgul de Țară; recital susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu alături de grupul instrumental Crai Nou din Alba Iulia;
- ora 19:00 – animaţie culturală din Mărginimea Sibiului: Gospodăria din Tilișca, județul Sibiu; solist: Codruţa Rodean; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”;
- ora 19:00 – moment artistic din zona Bucovina: Gospodăria din Marginea, județul Suceava; solist: Sînziana Ştefan; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”;
- ora 20:00 – moment artistic din zona Banat: Atelierul din Sasca Română, jud. Caraș Severin; solist: Stana Stepanescu; solist instrumentist: Bojidar Ciobotin; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”;
- ora 20:00 – moment artistic din Oltenia: Gospodărie atelier din Oboga, jud. Olt; solist: Izabela Tomiţă; solist instrumentist – țambal: Cătălin Iancu; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”;
- ora 21:00 – moment artistic din Maramureş: Gospodăria din Călinești Berbești, jud. Maramureș; solist: Oana Tomoiagă; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”
- ora 21:00 – moment artistic din zona Munților Apuseni: Gospodăria din Poiana Vadului, jud. Alba; solist: Geanina Gavrilă; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”
- ora 22:00 – moment artistic din Valea Hârtibaciului: Gospodăria din Săsăuș, jud. Sibiu; solist instrumentist – taragot: Adrian Neamţu; solist vocal: Alina Bîcă; Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”
- ora 22:00 – recital Duo Cameral al Filarmonicii de Stat Sibiu: Gospodăria din Stolojani, județul Gorj;
- ora 23:00 – recital Filarmonica de Stat Sibiu – Cvintetul de alamă al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Din păcate, Caravana Noaptea Muzeelor nu va mai fi organizată în acest an, din cauza contextului pandemic, potrivit reprezentanților muzeului.
Un loc al memoriei sașilor
Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România (Casa Teutsch, str. Mitropoliei, nr. 30) vă așteaptă pe 12 iunie, între orele 10.00 și 21.30, să vizitați gratuit expoziția permanentă a muzeului. La ora 20.00, va avea loc pentru cei prezenți o prezentare, în limba română, oferită de dr. Gudrun Ittu, care are merite deosebite în realizarea expoziţiei permanente. De asemenea, dr. Ittu va susține și o prezentare a personalității lui Samuel von Brukenthal (1721-1803), de la nașterea căruia Sibiul sărbătorește 300 de ani.
Muzeul deschis în 2007 oferă o privire de ansamblu asupra celor 800 de ani de istorie şi cultură a saşilor transilvăneni şi a bisericii lor. Pe o suprafaţă de circa 450 mp, expoziţia permanentă documentează istoria colonizării, construirea cetăţilor bisericeşti, viaţa religioasă şi comunitară, învaţământul confesional, istorie modernă şi recentă – de la perioada habsburgică până la integrarea în Uniunea Europeană. Piesele de mobilier liturgic şi valoroasa colecţie de vase de cult fac din acest muzeu un loc al memoriei Bisericii Evanghelice C.A.
Tot la Casa Teutsch, turiștii pot vedea expoziţia temporară de colaje şi machete intitulată „Peter Jacobi: Brukenthal 300 – Idei pentru un monument”.
De mai bine de 30 de ani, sculptorul de renume internațional Peter Jacobi a imaginat proiecte pentru un memorial Samuel von Brukenthal, ctitorul Palatului Brukenthal şi al colecţiilor Muzeului Naţional Brukenthal. Cu ocazia aniversării a 300 de ani de la nașterea baronului, talentatul artist expune câteva dintre construcțiile și modelele sale 3D, precum și o serie de colaje. Proiectele sale mai vechi sunt pavilioane memoriale, compoziţii abstracte – uneori în combinație cu figuri și obiecte simbolice – imaginate pentru mai multe situri. Expoziția cuprinde și contribuția artistului la concursul pentru realizarea unei statui a lui Brukenthal în faţa Palatului său din Piaţa Mare. În colaje, artistul depășește limitele artei monumentale abstracte, asumându-şi libertatea de creație a artei contemporane. Astfel, colajul nu este doar tehnică, ci și mijloc stilistic de naraţiune imagistică a culturii vizuale contemporane.
Ofertă bogată și la Mediaș
În acest an, este pentru a șasea oară când la Mediaş se reuşeşte organizarea unui program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic, fiind implicate toate instituţiile locale de profil, ceea ce oferă publicului posibilitatea parcurgerii unui veritabil tur cultural al muzeelor și caselor memoriale medieşene, iar programele alese în acest an pentru „Noaptea Muzeelor Medieșene” reprezintă încercarea de promovare și valorificare a patrimoniului cultural local.
Astfel, Muzeul Municipal Mediaș (str. Mihai Viteazu, nr. 46) vă așteaptă de la orele 16.00 până la miezul nopții, cu expoziția permanentă („Istorie – Arheologie: Evoluția comunităților umane din zona Mediașului, din preistorie până în epoca modernă”, „Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor”, Colecţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, filiala Mediaş, „Fluturi autohtoni și exotici din colecțiile Muzeului Municipal Mediaș”) și trei expoziții temporare. Astfel, de la ora 19.00, va avea loc prezentarea expoziției temporare de științe ale naturii „Păsări din Mediaș și împrejurimi”, urmată de prezentarea expoziției temporare „Donații și donatori – patrimoniu etnografic salvat”, de la ora 20.00, apoi de cea a expoziției temporare de etno-arheologie „Între sacru și profan. Troițe și cimitire cu stâlpi funerari din Munții și de pe Valea Sebeșului”, realizată în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș – Alba, de la ora 21.00.
Tot la Muzeul Municipal Mediaș, organizatorii promit că veți avea parte de mai multe ateliere de creație și chiar un spectacol pirotehnic, dacă vremea va fi favorabilă.
„Viaţa, activitatea şi opera lui Stephan Ludwig Roth” este titlul expoziției pe care o propune casa memorială Stephan Ludwig Roth (str. Johannes Honterus, nr. 10; orar: 17.00 – 21.00). Personalitatea lui Roth este strâns legată de Mediaș, încă din anul 1821, când acesta și-a început activitatea didactică la liceul care astăzi îi poartă numele.
În Turnul Pietrarilor (str. Johannes Honterus, f.n.; orar: 17.00 – 22.00), vom descoperi creația inedită a regretatului medieșean Emil Mureșan, prin intermediul expoziției „Pânza de păianjen în artă – In memoriam: Emil Mureșan”.
Accesul turiștilor la toate evenimentele organizate cu ocazia Nopții Muzeelor Medieșene este gratuit.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19, potrivit organizatorilor.
Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat de public cu mare interes, în fiecare an. Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara.