La Târgul de țară din Muzeul în aer liber, oamenii de cultură ai Sibiului vor găti cu ocazia celei de a 17-a ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor.
Managerul Ciprian Ștefan și-a pus colegii la treabă pentru un atelier gastronomic, organizat în premieră în mediul cultural din Sibiu, sâmbătă, 12 iunie. Aproximativ 25 de angajați ai instituției vor găti pentru vizitatori, alături de echipe mixte de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.
De pildă, Mirela Iancu, director marketing cultural la Muzeul ASTRA, va pregăti o tocană de ceapă cu mămăligă rece. „Tocana de ceapă este o lecție pe care bucătăria tradițională ne-o dă pentru evitarea risipei alimentare. Totul are preț și fiecare resursă pentru care ai trudit din greu, din primăvară până în toamnă, trebuie utilizată”, explică Mirela Iancu.

Mirela Crețu, director Muzee pavilionare Muzeul ASTRA, va face echipă cu muzeograful Karla Roșca, șef secție muzee pavilionare Muzeul ASTRA, pentru a oferi oaspeților un preparat special. Este vorba despre ciorbă de fasole cu ciolan afumat și tarhon. „Fierbând molcom în oale de lut special făurite de mâini pricepute de olar, ciolanul de porc afumat și tarhonul desăvârșesc o ciorbă de fasole boabe, cum poate numai la întâlnirile noastre ai să găsești. Vom pregăti și apoi vom servi mâncăruri culese de la suflete alese, dăruite publicului vizitator iubitor de cultură!”, au mărturisit cele două doamne.
Regizorul Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival, propune împreună cu colegii de la departamentul Astra Film o tocană de miel cu mămăliguță sau un balmoș special, denumit “Balmoșul lui Zamolxe”.
Muzeografi, muzicieni, dansatori profesioniști și bibliotecari vor pregăti la Târgul de țară din Muzeul în aer liber bucate tradiționale ca „papă de coade”, „păpricaș de cartofi noi cu carne”, tocană de ceapă cu mămăligă rece, fasole cu ciolan, ostropel de pui, gulyas, ciorbă și tocană de oaie și de berbecuț, pâine și plăcinte dobrogene. Toate porțiile se vor oferi în schimbul unor donații, iar suma strânsă va merge către patrimoniul cultural.
Noaptea Muzeelor 2021. Program și recomandări„Fie zi sau noapte, cea mai importantă resursă a fost, este şi cu siguranță vor fi întotdeauna oamenii. În semn de respect, la Noaptea Muzeelor din acest an vă invităm la o masă pregătită de noi (la propriu) în aer liber! Rămânem bucuroși de oaspeți într-o noapte în care cultura contează! Pregătim bucate alese într-o mare familie culturală, alături de colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA”, transmite Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA.