O rețetă tradițională simplă și ușoară, culeasă de la gospodinele din Țara Făgărașului și interpretată de Elena Daniela Graura.
Prepararea durează aproximativ 40 de minute.
Mâncare de cartofi cu cârnaţi afumaţi
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 600-700 g cartofi (de preferință cei care nu se zdrobesc la fiert)
- 4 bucăţi de cârnaţi sau aproximativ 600 g coastă de porc
- 1 ceapă
- 3-4 linguri ulei (aproximativ 50 ml)
- frunze de pătrunjel
- boia
- sare
- piper
- foaie de dafin
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Într-un vas mai larg se pune uleiul şi ceapa tăiată mărunt, împreună cu cârnaţii tăiaţi bucăţi.
- Se călesc la foc mic, amestecând mereu şi adăugând mici cantităţi de apă.
- Când scade apa şi devine lucioasă fără a se îngălbeni, se pune un vârf de linguriţă cu boia dulce. Imediat apoi se stinge cu 1/4 l apă. Când clocoteşte apa, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în sferturi. Se completează cu apă atât cât să îi cuprindă. Se sărează după gust şi se adaugă un vârf de cuţit de piper.
- Se lasă să fiarbă acoperiţi, circa 20 de minute, amestecându-se până când se înmoaie, fără să se zdrobească, iar apa scade cu 1-2 cm sub nivelul lor.
- Se adaugă pătrunjelul tăiat şi o foaie de dafin.
[/directions]