“În pandemie, copiii se regăsesc în spațiul fantastic al cărților”

“În pandemie, copiii se regăsesc în spațiul fantastic al cărților”

Lectura înseamnă un refugiu pentru copii și adolescenți în perioada pandemiei. Literatura fantasy precum „Harry Potter“, „Cronicile din Narnia“ sau „Cronicile Spiderwick“, precum și cărțile care descriu viața în vremuri de restriște au stârnit cel mai mult interesul cititorilor în ultimul an, ne-a mărturisit Ana Coca, bibliotecar în cadrul Compartimentului Carte pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

De când se știe, Ana Coca iubește cărțile și copiii, iar la bibliotecă și-a descoperit menirea. Ea este cea care îndrumă cititorii aflați la început de drum și știe ce i se potrivește fiecăruia. De la cărți de povești vechi de zeci de ani, de care-s mai degrabă încântați părinții și bunicii, până la cele mai proaspete apariții tipărite sau materiale multimedia, Compartimentul Copii și Tineret oferă peste 47.000 de posibilități de a păși pe calea cunoașterii. Așa se face, că numărul utilizatorilor înregistrați depășește 1.000 și chiar a crescut în timpul pandemiei. Cititorii experimentați se pot inspira din lista propusă în contextul concursului “ASTRA Cititor Campion”.

Cine este Ana Coca și de ce ați ales această nobilă profesie?

Ana Coca este un bibliotecar, un om al cărților, o persoană care întotdeauna s-a visat să fie în mijlocul cărților și de aceea sunt un slujitor al acestui palat al cărților. Lucrez de 17 ani în cadrul Compartimentului pentru Copii al Bibliotecii Județene ASTRA și trebuie să recunosc cu mândrie că m-am regăsit. Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, îmi este drag să-i văd în jurul meu și îmi este drag să mă numesc un călăuzitor al drumurilor către cunoaștere

Care sunt provocările și satisfacțiile pe care vi le oferă munca aici?

Provocări cred că avem în fiecare zi. Provocarea ar fi aceea de a descoperi fiecărui copil cartea care i se potrivește. Satisfacțiile sunt extraordinare în momentul în care copiii revin cu drag în mijlocul cărților, la Compartimentul nostru.

“Cartea era cel mai frumos cadou pentru mine”

Vă invit să ne întoarcem în copilăria dvs., ca să ne povestiți cum a început povestea dvs. de dragoste cu cartea.

Poate fi spus, într-adevăr, o poveste de dragoste. Întotdeauna m-am visat în mijlocul cărților. Mi-a plăcut foarte mult să citesc, de micuță, știu că mama mea întotdeauna îmi făcea cadou o carte, de ziua mea, de Paști, de Crăciun, cartea era cel mai frumos cadou pentru mine. Am început să citesc din clasele mici, mă regăseam într-o lume extraordinară.

Vă mai amintiți cărțile sau autorii care v-au marcat copilăria?

Cam greu să-mi aduc aminte, dar rețin că mi-a plăcut foarte mult „Cuore, inimă de copil“. M-a marcat foarte mult povestea și cred că a fost un punct de pornire al acestei povești de dragoste.

Astăzi care e cartea dvs. preferată?

Greu de spus, dar mi-a plăcut foarte mult „Băiatul cu pijamale în dungi“. Obișnuiesc să citesc cărțile pe care le avem în cadrul Compartimentului pentru Copii în timpul pe care-l am la dispoziție, pentru a ști ce să recomand copiilor și această carte, într-adevăr, m-a marcat oarecum.

Ce resurse puneți la dispoziția celor care vă trec pragul?

În primul rând, 47.000 de cărți care stau toate la dispoziția cititorilor noștri, cărți pe care noi le oferim celor mici, preșcolarilor, școlarilor mici, dar și adolescenților. Avem, pe lângă lectura școlară obligatorie, literatură a autorilor români și străini, o sumedenie de enciclopedii axate pe cunoașterea mediului, animale, dinozauri, constelații, astronomie… avem și CD-uri, DVD-uri, cursuri practice prin care copiii pot învăța limbi străine. Important e cei care doresc să ne calce pragul să vină cu încredere. Găsesc din orice domeniu și pot să se inspire din ceea ce avem noi. Aici lucrează două persoane care îndrăgesc munca alături de copii, îndrăgesc cartea și sunt tot timpul cu zâmbetul pe buze.

“Numărul cititorilor a crescut din interes pentru lectură”

Se citește mai mult în ultimii ani sau mai puțin?

Sunt foarte mulți doritori de lectură. Important este să știi ce să le oferi, iar gama variată pe care o avem noi atrage în mod deosebit copiii. Este foarte important să știi să oferi copilului cartea pe care sigur o va citi cu plăcere. În momentul în care știi să atragi copilul, ai câștigat un cititor. Datorită numărului mare și diversificat de cărți pe care noi îl punem la dispoziția utilizatorilor noștri, numărul cititorilor a crescut. Din interes pentru lectură! E adevărat că vin și pentru lectura școlară, dar o mare parte dintre ei vin și citesc de plăcere.

“Copiii sunt dornici să afle mai multe detalii legate de perioade istorice”

În ce măsură v-a afectat pandemia activitatea? A fost lectura un refugiu pentru copii?

Datorită situației prin care am trecut, aș putea spune că ne-a afectat într-un fel pandemia. Faptul că publicul nu a mai avut acces în cadrul Compartimentului și a trebuit să solicite un anumit număr de cărți și anumite titluri poate nu întotdeauna a venit în sprijinul lor. Dar numărul de cititori nu a scăzut simțitor. Într-adevăr, unii dintre copii nu au mai fost prezenți în această perioadă, dar am remarcat faptul că, odată lansat un proiect bazat pe lectură, numărul celor înscriși a fost destul de mare. Proiectul are drept scop atragerea cititorilor spre bibliotecă în această perioadă. Noi am avut astfel de proiecte și înainte de pandemie, cert este că acum nu ne-am așteptat să fie atât de mare afluența și s-au înscris pentru că își doresc să citească. Ăsta e un lucru bun. Chiar dacă a mai scăzut oarecum interesul spre lectură, totuși vor să vină la bibliotecă.

Care este vârsta la care setea de lectură este la apogeu?

Cei mici, care pornesc acum pe drumul acesta al cunoașterii, sunt tare curioși și au venit în număr destul de mare, însoțiți de părinți, solicitând cărticele speciale pentru a-i ajuta să citească. Ei sunt într-un număr mai mare. E adevărat că, înaintând oarecum și apropiindu-ne de vârsta pre-adolescentină, poate interesul a mai scăzut puțin, dar reușim și acolo să intervenim cu tot soiul de titluri nou apărute pe piață și să-i atragem. Sunt foarte atrași de literatura aceasta care a apărut în urmă cu un an, doi, toate titlurile apărute în librării și care atrag și prin modul de prezentare a cărții, dar și prin cuprins. Sunt foarte solicitate „Războiul care mi-a salvat viața“ și „Războiul care m-a învățat să trăiesc“, cărți care scot în evidență viața copiilor și modul în care au trecut ei printr-o anumită perioadă.

Ana Coca, bibliotecar
Ana Coca, bibliotecar

Să aibă legătură cu perioada aceasta dificilă și ciudată pe care o traversăm?

Cred că da. Copiii s-au simțit oarecum frustrați de foarte multe activități pe care le aveau și faptul că li s-au impus anumite reguli e foarte greu. A fost foarte greu la început, când încercam să explicăm copiilor că nu le este permis accesul în bibliotecă. Important ar fi fost să-și aleagă ei. E greu să le explici copiilor ce se întâmplă.

Care sunt cele mai solicitate cărți în prezent?

Spre surpriza mea plăcută, Rowling cu „Harry Potter“ este iarăși în mare vogă, ca și „Cronicile din Narnia“ și „Cronicile Spiderwick“. Probabil că, în această perioadă, copiii se regăsesc oarecum în acest spațiu fantastic descris în cadrul cărților. Pe lângă aceste cărți, au mai fost solicitate „Cravata roșie“ – menționare clară a Revoluției Culturale din China și copiii sunt chiar încântați să afle detalii despre această revoluție – și în general cărțile cu personaje fantastice și totodată legate de război.

Credeți că suntem într-o perioadă de cotitură, în care se va schimba tânăra generație și în ceea ce privește consumul cultural?

Eu sunt convinsă că da. Sunt convinsă de acest lucru pentru că copiii sunt dornici să afle mai multe detalii legate de perioade istorice, de modul în care copii de vârsta lor au trecut prin războaie și cum au reușit să supraviețuiască și să meargă mai departe cu fruntea sus.

Vine vacanța de vară. Ce le recomandați cititorilor dvs.?

Pentru cei mici, le recomand toate acele cărticele cu Jup, pisoiașul năzdrăvan, apoi tot ceea ce este în colecția Tifi și „Colecția Prieteniei“. Pentru cei mai mărișori, sunt acele cărți nou apărute de dezvoltare personală care sunt la mare căutare. Iar pe ceilalți, mai mari, îi așteptăm pentru a citi „Harriet spionează“ sau colecția Jules Verne, R.L. Stevenson, „Comoara din insulă“, „Săgeata neagră“, sunt cărți de aventură pe care băieții, de regulă, le gustă cel mai mult.

Totodată, am dat startul unor ateliere de dezvoltare personală prin teatru care vor începe din 2 iunie și se vor finaliza în decembrie, pe categorii de vârstă – copii, adolescenți și adulți.

În încheiere, vă rog să adresați un mesaj pentru copii, de ziua lor!

Dragilor, vă așteptăm cu mare drag la bibliotecă! Mi-e dor de voi, mi-e dor de activitățile pe care le desfășuram! Să sperăm că toată această perioadă va trece cât mai repede și să reveniți cu drag la bibliotecă!

Răspunde