Experiențe istorice pentru sibieni și turiști, la Zilele Europene ale Arheologiei

Experiențe istorice pentru sibieni și turiști, la Zilele Europene ale Arheologiei

Dacii și romanii sunt invitați speciali la Muzeul ASTRA!

Vizitatorii pot încerca diverse tipuri de echipamente militare reproduse fidel după cele istorice. Vor cunoaște meșteșugurile Romei antice, armele, jocurile, scrierea, dar și mâncarea ostășească. De asemenea, doritorii vor putea să se „înroleze” la antrenamentele armatei romane.

În perioada 18-20 iunie, Muzeul ASTRA organizează un amplu eveniment dedicat Zilelor Europene ale Arheologiei. În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Etno Tehno Parc, vor avea loc șase ateliere de reconstituiri istorice, dar și meșteșugărești sau interactive, toate susținute de către patru asociații istorice sau grupuri de reconstituiri istorice.

dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală: „Zilele Europene ale Arheologiei este un program apărut în Franța în anul 2010 sub forma Zilelor Naționale ale Arheologiei care s-a extins treptat la nivel european. 2021 este al doilea an în care și România s-a alăturat acestei sărbători a arheologiei. Arheologia este un domeniu fascinant, dar care este aproape în totalitate necunoscut publicului larg. Doar pe baza descoperirilor arheologice pot lua naștere creații sau proiecții imagistice realiste despre trecut. Prin intermediul reconstituirilor istorice antice, ne dorim să aducem în atenția publicului importanța acestei ramuri științifice a cunoașterii patrimoniului cultural. Evenimentul este susținut de către secția de Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală din cadrul Muzeului ASTRA.”

Astăzi, 18 iunie, între orele 12-18, la Muzeul ASTRA va avea loc un atelier de arheologie experimentală legat de realizarea opaițelor romane de lut. În zilele de sâmbătă și duminică (19-20 iunie), vor avea loc ateliere de reconstituire istorică antică susținute de Asociația Amicii Muzeului din Zalău:

Grupul Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis reprezintă reconstituirea unei vexillatio dintr-o legiune, adică o cohortă (unitate militară) romană care a staţionat la Porolissum (în castrul de piatră de pe dealul Pomăt). Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei romane legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc. Cohorta reconstituie diverse manevre de front şi paradă executate de armata romană, dar şi manevre ofensive şi defensive executate în timpul luptelor: defilare, întoarceri în flanc, testudo, orbi, cuneus, atacuri, retrageri.

Lupii Daciei reprezintă reconstituirea unor războinici daci din zona de nord-vest a Daciei, iar Magna Sarmatia înfățișează războinici sarmați aliați cu neamuri germanice din zona menționată. Cele două grupuri vor prezenta aspecte ale civilizaţiei dacice legate de armată, economie, gastronomie sau religie.

Sâmbătă, 19 iunie, între orele 12-18, și duminică, 20 iunie, între orele 10-18, vizitatorii muzeului au de ales între următoarele ateliere:

  • atelier de prezentare a diferitelor aspecte din viața comunităților antice din zona graniței romane și a orașului roman Porolissum; prezentări de echipamente, arme şi tehnici de luptă ale dacilor, romanilor, sarmaților și germanicilor
  • atelier interactiv de inițiere în tragerea cu arcul la țintă, tir cu arcul tradițional
  • atelier interactiv de prezentare a societății antice: joaca în Antichitatea romană (rota, delta)
  • atelier interactiv „Școala și educația în Roma antică” (scriere pe tăblițe cerate)
  • atelier interactiv de meșteșuguri în Roma antică (atelier de țesut)
  • atelier gastronomic demonstrativ (mâncare soldățească din epoca romană – tocană de Ostia).

Răspunde