Eginald Schlattner primește Crucea de Merit în rang de cavaler

Eginald Schlattner primește Crucea de Merit în rang de cavaler

Ambasadorul Cord Meier-Klodt îi va înmâna cunoscutului scriitor sibian de origine germană Eginald Schlattner Crucea de merit în rang de cavaler a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania.

Crucea de merit în rang de cavaler i-a fost acordată domnului Schlattner de președintele federal Frank-Walter Steinmeier în semn de recunoaştere şi apreciere a angajamentului său pe tot parcursul vieții pentru promovarea valorilor europene, toleranței și respectului interetnic.

„Onorăm o mare personalitate a României din rândul minorității germane. În calitatea sa de pastor şi duhovnic, Eginald Schlattner s-a pus neobosit în slujba celor săraci, a celor lipsiţi de drepturi și a minorităților, în special a celei rome. În calitate de scriitor, el a plasat curajos tratarea adevărului istoric, a responsabilității și a vinovăției în centrul creației sale literare cu elemente autobiografice“, a apreciat E.S. Cord Meier-Klodt.

Ceremonia de decernare a ordinului va avea loc joi, 24 iunie, la Consulatul Germaniei la Sibiu.

„Cred că nu greșesc atunci când presupun că această distincție, acordată la capătul unei biografii îndelungate, desemnează nu doar meritele sporadice ale celui ales, ci cercetează și istoria vieții sale ca un întreg și măsoară cele întâmplate în contradicțiile lor. Desigur, experţii care au analizat și cântărit nu s-au orientat doar după reușite, după succes, după faptele mărețe, ci au luat în considerare și erorile, rătăcirile, vinovăția. Astfel, această înaltă distincție cuprinde mai mult decât doar o cinstire de bun simţ şi o omagiere galantă aduse unei persoane“, a mărturisit Eginald Schlattner.

În vârstă de 87 ani, Eginald Norbert Schlattner este pastor luteran în satul sibian Roșia, județul Sibiu. În ianuarie 2002, în cadrul galei „Premiilor anuale ale diplomației române”, preotul sas Eginald Schlattner a fost numit „Ambasador cultural al României“. În 2004, Președintele Austriei i-a decernat Crucea de Onoare litteris et artibus, clasa I.

“Când în pădurile şi mlaştinile unde astăzi se află Berlinul creştea pir şi orăcăiau broaştele, aici, în Transilvania, se cânta nemţeşte şi se rosteau rugăciuni latineşti”, spune cu mândrie pastorul-scriitor din Roșia, credincios până la ultima suflare patriei sale.

Răspunde