Așteptându-l pe Brukenthal

Așteptându-l pe Brukenthal

Statuia baronului Brukenthal va fi dezvelită în Piața Mare peste câteva săptămâni, anunță inițiatorii proiectului. În prezent, se lucrează la mulajul din lut, după care monumentul va fi turnat în bronz.

“Am făcut, zilele trecute, o vizită la atelierul artistului din Oradea împreună cu domnul Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary, și cu domnul Ioan Muntean, restaurator și artist, pentru a vedea mulajul viitoarei statui a baronului Brukenthal. Au fost mai multe vizite întreprinse la atelierul artistului pentru a vedea stadiul lucrării și pentru a face, dacă este necesar, recomandări. Am avut bucuria să observăm o realizare extraordinară, la care s-a lucrat mult și bine. Deocamdată sunt peste 1.300 kg de lut care alcătuiesc mulajul. Ideea de a avea o statuie a baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu”, a anunțat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.

În perioada următoare, statuia va fi turnată în bronz la Arad, iar în Piața Mare se vor realiza lucrările pentru amenajarea soclului și a iluminatului.

21 de proiecte propuse de artiști din țară și din străinătate au fost înscrise la concursul lansat pe 15 ianuarie, iar la 1 martie juriul concursului l-a desemnat câștigător pe Deak Arpad din Oradea. Cel mai cunoscut sibian din toate timpurile va fi înfățișat purtând ordinul Sf. Ștefan, așa cum poate fi văzut în tabloul păstrat în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

La Sibiu, anul 2021 este dedicat baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul muzeului cu același nume și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului, de la a cărui naștere se împlinesc trei secole.

Proiectul statuii care va fi amplasată în Piața Mare, în vecinătatea Palatului Brukenthal, este susținut financiar în proporție de 60 la sută de către compania Boromir, partener tradițional al Muzeului Național Brukenthal, iar restul cheltuielilor sunt suportate în proporții egale de Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, potrivit reprezentanților muzeului.

Răspunde