Artele populare, puse în valoare

Artele populare, puse în valoare

Patru ateliere meșteșugărești, un bazar de vară, o degustare de supă de chimen și un concert vor fi organizate în acest sfârșit de săptămână la Muzeul ASTRA.

Astăzi, la gospodăria-atelier de rogojinari din Văleni, jud. Gorj, între orele 10.00-13.00 și 15.00-18.00, vizitatorii pot participa la un atelier de broderie pe piele cu Domnica Petrovici, Andrei Răzvan Botez și Vlad Ștefan Botez din Grănicești, jud. Suceava.

Meșteșug din Bucovina

„Evenimentul are ca scop promovarea meșteșugului tradițional din zona Sucevei, a micilor meșteri populari participanți la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, copii dedicați și premianți. Domnica Petrovici a pus bazele unei grupe speciale cu scopul revitalizării meșteșugului cojocăritului și al broderiei pe piele în zonă, a participat cu elevii la toate cele 24 ediții ale Olimpiadei, obținând doar premii I sau II. Andrei Răzvan Botez este elev în clasa a IX-a, iar Vlad Ștefan Botez este elev în clasa I a, ambii participanți la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, au precizat reprezentanții muzeului.

Broderia bunicii

De la 10.00 la 13.00 sau de la 15.00 la 18.00, gospodăria cu locuință pe două nivele din Târgu Cărbuneşti, jud. Gorj, va găzdui atelierul de cusut „Acul iscusit. Poveștile bunicii, despre fire, printre fire, peste fire și frumos”. Acesta este dedicat persoanelor adulte, doritoare de a afla informații despre tehnicile de brodare, materialele folosite și utilitatea obiectelor brodate în trecut, în funcție de modelul broderiei.

Broderii săsești

Un atelier de confecționat panglici săsești, susținut de meșterul popular Rodica Ispas, din Avrig, va introduce publicul în secretele fineții broderiei florale de pe panglicile săsești. Evenimentul va avea loc în intervalul orar 11.00 – 16.00, la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică.

Bazar de vară

Tot la gospodăria de viticultor sas, între orele 11.00 și 16.00, Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor/Handarbeitskreis Neppendorf vă așteaptă la un bazar de vară unde puteți achiziționa diverse produse realizate de mână: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor din Turnișor. În același timp, mușteriii vor avea posibilitatea de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.

Supa de chimen

„GastronomIA: Atelierul gastronomic cu degustare de supă de chimen” va demonstra modul de preparare a supei, precum și beneficiile acestui preparat săsesc, în gospodăria de viticultor sas, de la ora 11.00, iar degustarea va fi posibilă începând cu ora 13.00 până la epuizarea porțiilor.

Concert la Etno Tehno Parc

Programul zilei include și momente muzicale. Corul „Unison”, dirijat de George Dumitrașcu, va susține un concert la Etno Tehno Parc, începând cu ora 13.00. Membrii corului sunt copii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani.

Atelierele demonstrative interactive de broderie pe piele și cusut continuă și mâine, 13 iunie, când la gospodăria-atelier din Văleni îi regăsim pe bucovinenii de la Grănicești după același program, precum și în gospodăria din Târgu Cărbuneşti, tot între orele 10.00-13.00, respectiv 15.00-18.00. Atelierele vor fi organizate cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV 2. În baza biletului de intrare în muzeu și cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația în care se va desfășura atelierul.

Răspunde