Zi de sărbătoare în straie românești

Zi de sărbătoare în straie românești

Muzeul ASTRA organizează duminică, 9 mai, cea de a IV-a ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România. Intrarea va fi gratuită pentru toți vizitatorii îmbrăcați în costume populare.

În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc patru ateliere meșteșugărești de confecționat podoabe tradiționale din metal, opinci și broderie. Acestea vor fi susținute de șase meșteri tradiționali din județul Sibiu și Hunedoara: Andrei Buda, Alexandra Ioaneș, Laura Vălean, Adrian Coman, Rodica Ispas și Larisa Cioflec. Demonstrațiile meșteșugărești vor avea loc în gospodăria-atelier de cojocar-curelar din Săliște și gospodăria de împletitor paie din Cisnădioara.

Atmosfera va fi întreținută de către doamnele Rosemarie Henrich și Helga Meitert, din Sibiu, care vor susține un concert cu melodii vechi săsești interpretate la chitară.

Turiștii vor putea admira, la Pavilionul din Jina, aflat în apropierea lacului, expoziția de fotografie „Costumul popular în fotografia documentară”. Aceasta cuprinde 25 de planșe fotografice din arhiva Muzeului ASTRA, în care sunt reliefate costume tradiționale din Transilvania, Muntenia, Oltenia și Moldova.

„În data de 9 mai 2021, intrarea este gratuită în Muzeul în aer liber pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular autentic (femei: ie, poale, șurț și cătrință/foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/căciulă) avizat de către specialiștii muzeului”, informează muzeograful Elena Găvan.

Răspunde