Un nou summit european la Sibiu

Un nou summit european la Sibiu

La doi ani de la Summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu, spiritul european al orașului este readus în prim-plan de Summit-ul Muzical European, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu.

Între 6 și 10 mai, la Sibiu și Deva își dau întâlnire – muzical – cei mai apreciați compozitori europeni.

Cei mai importanți oficiali europeni au participat în 2019, la Sibiu, la Summit-ul Uniunii Europene. Un an mai târziu, străzile orașului au fost animate de portretele unor personalități europene, iar Ziua Europei a regăsit o parte din muzicienii Orchestrei Filarmonicii pe esplanada Sălii Thalia, în cadrul unor mici intervenții muzicale reunite sub solganul ”Sibiu wishes Healthy Birthday to Europe”.

Continuând această tradiție, în 2021, Filarmonica Sibiu organizează Summit-ul Muzical European, o manifestare care reunește muzical valorile culturale europene. Muzicieni celebri au prefațat spațiul comunitar cu ajutorul compozițiilor inspirate din afara țărilor natale. O parte dintre aceștia se regăsesc în programul celor patru evenimente muzicale.

Cristian Lupeș, manager: ”Nașterea Europei este marcată de germenul civilizatiei Greciei Antice. Noi, cei care populăm continentul, ne aflăm la sânul soției lui Zeus. Ne simțim frații si surorile lui Minos. Ne amintim cu bucurie omogenitatea stilistică a Miselor si Oratoriilor din secolul XV. Suitele de dansuri care răsunau la balurile palatelor erau un fel de albume muzicale cu muzici academice provenite din culturile naționale ale tuturor regatelor. De aceea ne sunt familiare acum Giga, Menuetul, Vasul, Badineria, Alemanda si multe altele. Ne imaginăm cu ușurință mândria cu care muzicienii de azi vorbesc despre o uniune muzicală europeană seculară. Ne simțim cei care am inițiat acest incredibil de frumos proiect, Uniunea Europeană. Acesta este conceptul concertului pe care-l vom prezenta în 8 mai la Deva și 9 mai la Sibiu.”

Răspunde