Duminica este mai plăcută cu un desert pregătit în casă! Ce spuneți de o tartă cu fructe de pădure, căpșuni sau ananas?
„Un biscuite foarte gustos, untos, sfărâmicios și ușor crocant, umplut cu o cremă dulce, moale, care radiază a vanilie și câteva fructe proaspete dulci-acrișoare care contrastează și bucură toate simțurile. Cam asta este definiția tartei în viziunea mea!”, mărturisește talentatul bucătar sibian Bogdan Roman. Iată cât de ușor puteți prepara o astfel de tartă cu fructe!
Rețetă pentru 7 tarte mari (10-12 cm diametru)
[ingredients title=”Ingrediente pentru tartă”]
- 250 g făină albă
- 100 g unt
- 2 gălbenușuri
- 100 g zahăr pudră
- 2-3 linguri de apă
- un praf de sare
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru crema de vanilie”]
- 500 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri de amidon (40 g)
- 1 baton de vanilie (sau esență/concentrat/zahăr vanilat). În loc de cremă de vanilie, puteți folosi cu succes și budincă de vanilie la plic.
[/ingredients]
Mai aveți nevoie de fructe și un plic de gelatină incoloră, pentru a acoperi fructele.
[directions title=”Mod de preparare”]
- Înmuiem puâin untul. Nu îl topim, doar îl înmuiem. Îl amestecăm bine-bine cu zahărul pudră, până avem o cremă albă omogenă.
- Adăugăm făina cernută, praful de sare, gălbenușurile și apa. Amestecăm ușor cu vârfurile degetelor până se leagă un aluat moale. Atenție! Nu frământăm decât foarte puțin. Cât să fie aluatul legat și omogen. Învelim aluatul în film de bucătărie și îl lăsăm la rece o oră.
- Scoatem aluatul după o oră și îl întindem în formele de tartă cu degetele. Nici prea gros, nici prea subțire. Atenție, întinsul aluatului în formele de tartă trebuie făcut rapid, căci se înmoaie foarte repede când dă de căldură. Lăsăm și formele la rece o oră.
- Le coacem la 180 de grade Celsius, până capătă culoarea aurie. Cam în 30 de minute. Pentru a nu se umfla în mijloc, este bine să punem pe aluat un disc din hârtie de copt pe care să punem orez/boabe de fasole/boabe de cafea sau pietricele speciale pentru copt.
- Pentru crema de vanilie, punem la fiert laptele împreună cu batonul de vanilie despicat pe lung sau esență de vanilie. Separat, frecăm bine gălbenușurile cu zahărul și amidonul și adăugăm laptele călduț câte puțin, amestecând tot timpul. Punem din nou pe foc și amestecăm continuu, până se îngroașă.
- Turnăm crema de vanilie caldă în tartele care s-au răcit.
- Așezăm deasupra căpșunii tăiați în feliuțe subțiri sau alte fructe după placul ochiului.
- Preparăm puțină gelatină (Tort-Gelee) conform instrucțiunilor de pe plic și turnăm o lingură-două peste fructe.
- Le lăsăm la frigider 2-3 ore să se răcească bine.
[/directions]
Pentru mai multe rețete delicioase, vă recomandăm blogul culinar al lui Chef Bogdan Roman!