Sibiul, reper în gastronomia sănătoasă și sustenabilă a viitorului

Sibiul, reper în gastronomia sănătoasă și sustenabilă a viitorului

Singurul județ din România care a purtat titlul Regiune Gastronomică Europeană susţine adoptarea unui stil de viaţă durabil.

Sibiul continuă să dea tonul în domeniul gastronomic și a găzduit, ieri după-amiază, o conferință online și o serie de demonstraţii practice de la chefi experimentaţi pentru o alimentaţie sănătoasă sub genericul „Gastronomia viitorului“, adresate elevilor care urmează cursuri cu specific alimentar.

Alimentația și viitorul sustenabil

Evenimentul organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului s-a desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Culinară Euro Est Alternativ (ACEEA), alături de Euro-Toques România, cea mai mare asociaţie europeană a maeştrilor bucătari din Europa şi a proprietarilor de restaurante care respectă regimul de alimentaţie sănătoasă. „Sănătatea şi educaţia alimentară sunt două concepte imposibil de separat. Alimentaţia este una dintre componentele de bază pe care le avem în vedere atunci când ne gândim la un viitor sustenabil. «Gastronomia viitorului» va fi consolidată în jurul consumului responsabil, a reducerii risipei alimentare şi promovării surselor de hrană locale“, au explicat organizatorii.

Legătură între generații

Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a vorbit cu această ocazie despre ceea ce a însemnat programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și modul în care beneficiile sale contribuie și la reușita noului program județean, Anii Drumeției. „Sibiul este recunoscut și s-a impus ca destinație de turism cu componentă gastronomică foarte bine dezvoltată. Iar asta pentru că în județ încă sunt producători locali care au continuat a cultiva produse locale și au avut deschiderea pentru a le valorifica. Turiștii se bucură de mâncărurile tradiționale din gospodăriile oamenilor. Astfel, ne-a fost foarte ușor să fim aleși pentru a purta această titulatură. Programul s-a concentrat pe producători, să le deschidă noi linii de comercializare, și rețetele care se pot pregăti cu produse locale. Am întărit piața destinată producătorilor, prin care dezvoltăm o politică de susținere a acestora și care este foarte iubită de sibieni. I-am promovat și i-am făcut cunoscuți. Cred că trebuie promovat mai mult acest consum local, dacă vrem să vorbim de o viață sănătoasă. Această gastronomie a viitorului face legătura între generații. E gastronomia pe care bunicii noștri au avut-o și, până la urmă, sănătatea e tot în grădina de lângă casă! Mi-aș dori să inspirăm și alte județe să aplice la astfel de programe. Colaborând, regiuni și țări, ajungem la rezultate bune. Acest program a fost unul de care sibienii își aduc aminte cu plăcere și continua să facă acțiuni născute și derivate din acest program“, a explicat Cîmpean.

Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: “Județul a devenit destinație turistică de drumeție. Și în acest program, componenta de gastronomie locală se îmbină cu turismul de drumeție. Unul dintre obiectivele noastre este ca toate traseele de drumeție, cu care Sibiul este deosebit de ofertant, să fie mapat cu punctele gastronomice locale pe care le dezvoltăm. Turistul face mișcare într-un cadru natural superb și consumă produse pe care localnicii le fac în gospodăriile proprii.”

Colaborarea cu autoritățile locale și producătorii sibieni a stat la baza reușitei programului Regiune Gastronomică Europeană 2019, care a constituit apogeul activității ACEEA, a subliniat dr. Iulia Drăguţ, preşedintele asociației.

Momentul de grație: Sibiu 2019

„Am avut o colaborare extraordinară în contextul Regiunii Gastronomice. În calitate de partener strategic, am organizat peste 100 de evenimente în cadrul programului, scoțând la lumină rețete vechi ale zonei, și am inițiat foarte multe provocări, precum amenajarea unui pop-up restaurant în Piața Mare, unde, la îndrumarea maestrului Gheorghe Ciutacu, mai mulți colegi din țară au reușit să realizeze o cină de fine dining cu cinci preparate având ca bază materia primă locală. Suntem inițiatorii mișcării gastronomice din România și mă bucur că am făcut asta. Putem să facem și mai mult. Atâta timp cât ne unim forțele, vom reuși să formăm niște tineri puternici, capabili să ne facă cinste oriunde ar merge în lumea aceasta“, a apreciat Iulia Drăguț.

De asemenea, Iulia Drăguț s-a referit în intervenția sa la importanța educației în gastronomie, la rolul social al bucătarului, precum și la inițiativele ACEEA care au ridicat nivelul calitativ al sectorului gastronomic.

Răspunde