Regina Maria şi membrii Casei Regale a României, prin ochii unui sibian

Regina Maria şi membrii Casei Regale a României, prin ochii unui sibian

Om de afaceri de succes, sibianul Radu Marți este un pasionat colecționar și un „artist de duminică” cu o putere de muncă atât de mare, încât poate rivaliza cu orice artist cu normă întreagă.

Cele peste o sută de desene în creion, în care sunt reprezentați membrii Casei Regale a României, stau mărturie în acest sens, ele fiind realizate în anii 2019-2020. Dar aceste desene reprezintă doar un eșantion tematic din creația prolifică a lui Radu Marți.

Nucleul spiritual al expoziției „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României – Colecţia Radu Marţi”, care urmează să fie vernisată la Cabinetul de cartografie al Palatului Brukenthal, este reprezentat de Regina Maria a României.

„Pornind de la concluziile lui José Ortega y Gasset, potrivit cărora: «într-un cămin predomină totdeauna climatul pe care-l aduce și-l reprezintă femeia», putem afirma faptul că regina Maria – prin magnetismul personalității sale, dar și prin felul ei special de a fi – a creat o atmosferă aparte nu doar în interiorul Casei Regale, ci şi în întreaga Românie interbelică. Mai mult decât atât, ea reprezintă, inclusiv astăzi, o prezenţă vie în jurul căreia se polarizează valori, idei, inițiative etc. În expoziția de față, Radu Marți, prin dubla sa ipostază – cea de artist și cea de colecționar – a reușit să ne aducă în atenție ceea ce a înțeles Ernst Kantorowicz prin cele «două corpuri ale regelui». Mai precis, pe de-o parte, ne este înfățișat corpul uman/muritor al monarhului, materializat printr-o serie de portrete și fotografii personale în care este surprinsă dimensiunea neinstituțională a membrilor Casei Regale sau, dacă vreți, este descoperit regele «dincolo de sala tronului», cum ar fi spus Dan Horia Mazilu. La acest «corp uman» al regelui, se adaugă cărțile de autor cu autograf ori lucrările artistice realizate de regina Elisabeta ori de regina Maria. Pe de altă parte, în ceea ce privește «corpul instituțional” ori «corpul nemuritor» al regelui, în colecția lui Radu Marți sunt prezente mai multe medalii, decorații ori busturi care au fost realizate în timpul monarhiei sau care reprezintă efigiile membrilor Casei Regale a României”, explică Valentin Trifescu, curatorul expoziției.

Realizată în colaborare cu Alexandra Gălăbuţ, Ioan Brai și Cristina Mihu, expoziția „Regina Maria şi membrii Casei Regale a României – Colecţia Radu Marţi” va fi vernisată miercuri, 12 mai, de la orele 12:00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, accesul fiind limitat în funcție de spațiul necesar distanțării participanților. Cu acest prilej, vor lua cuvântul: prof.univ.dr.ing. general Ghiţă Bârsan, comandantul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, istoricii prof.univ.dr. general Cristian Troncotă și prof.univ.dr. Corvin Lupu, de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, precum și criticii de artă Mihai Plămădeală și Ana Amelia Dincă.

Expoziția poate fi vizitată până pe 27 iunie.

Răspunde