Cum se pregătesc plăcinta și compotul de rabarbăr, delicatese din gastronomia săsească, veți putea afla în acest sfârșit de săptâmână la Muzeul ASTRA.
Atelierul culinar „Cunoașteți rabarbărul?” se va desfășura mâine, 22 mai, între orele 11 și 16, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică.
„Activitatea va avea un scop demonstrativ pentru publicul vizitator, care va afla astfel cum se pregătește și cum se coace plăcinta de rabarbăr. De asemenea, tot aici se va prepara compot tonic din tulpini acrișoare de rabarbăr. Demonstrația «Cunoașteți rabarbărul?» se va finaliza printr-o degustare a preparatelor, până la epuizarea porților”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Specialiștii muzeului spun că rabarbărul este o legumă originară din Asia Centrală, unde era folosită în medicina tradițională. În Europa, acesta a ajuns înainte de secolul al XVIII-lea. La noi în țară este cunoscut în special în zona Transilvaniei, fiind o plantă nelipsită din grădinile și curțile sașilor.
Rabarbărul are multiple proprietăți, find folosit în arta culinară (din tulpină se pot realiza diverse sortimente de mâncare, în special deserturi), în medicina tradițională (ca remediu al diverselor afecțiuni) și în industria farmaceutică (din rădăcini se obțin numeroase produse farmaceutice, inclusiv coloranți pentru păr).
Devenită o specialitate populară a bucătăriei transilvănene, atât a sașilor, cât și a românilor, plăcinta de rabarbăr se prepară și astăzi între Rusalii și Sânziene. La sași, era nelipsită în duminica Rusaliilor, când întreaga familie savura acest desert. Pentru reușita rețetei este nevoie de următoarele ingrediente: făină, lapte, ulei, zahăr, ouă și praf de copt, timpul de coacere fiind de aproximativ 30-40 minute, în funcție de cuptor.