Punte între Germania și România

Punte între Germania și România

Trecutul, prezentul și viitorul Consulatului Germaniei la Sibiu au fost dezbătute, aseară, în cadrul unui eveniment găzduit de Sala Oglinzilor a FDGR.

Evenimentul „30 de ani de activitate a Consulatului Germaniei la Sibiu. Trei decenii într-o Europă în continuă dezvoltare”, în cadrul seriei „Dezbateri sibiene”, a fost organizat de managerul cultural al Institutului pentru relaţii externe din Stuttgart (ifa) la Sibiu, Aurelia Brecht, şi reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.

La dezbaterea moderată de Beatrice Ungar, redactor şef al săptămânalului de limbă germană Hermannstädter Zeitung, au participat consulul Hans E. Tischler, istoricul Zeno Pinter, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, Harald Friedrich, preşedintele Clubului Economic German din Transilvania), Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, şi Monika Tompos, redactor la revista “Capital Cultural”.

Împreună cu reprezentanţi sibieni din domeniul cultural, al presei şi al economiei, s-a făcut nu doar o retrospectivă asupra trecutului plin de transformări al instituţiei, ci s-a privit şi spre viitorul activităţii în Transilvania a consulatului: cum poate fi realizată o colaborare proactivă privitor la relaţiile bilaterale în toate domeniile, cum pot fi aprofundate relaţionarea şi dialogul şi cum poate fi consolidată colaborarea?

Consulatul Germaniei, care a fost înfiinţat în 28 mai 1990 şi care la început era responsabil doar de eliberarea de vize, a preluat în cursul anilor sarcini tot mai complexe care au avut la bază tratatul de prietenie germano-român din anul 1992, precum şi acordul din 1995 cu privire la colaborarea în domeniul cultural şi cel din 1996 cu privire la cooperarea în domeniul învăţământului. În anul 1998, consulatul a dat un impuls semnificativ pentru înfiinţarea Clubului Economic German din Transilvania. În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat rolul important pe care consulatul îl are ca iniţiator şi partener de proiecte, mediator, generator de idei şi creator de punţi între cele două state, atât în prezent, cât şi ca perspectivă de viitor. Valori comune europene, precum aplicarea concretă a solidarităţii, apărarea libertăţii de opinii şi a presei, dar şi promovarea toleranţei, a respectului reciproc şi protejarea minorităţilor, vor sta şi pe viitor la baza activităţii consulatului.

Răspunde