„Pianul Călător” poposește la Thalia

„Pianul Călător” poposește la Thalia

Turneul naţional „Pianul Călător. Encore” al pianistului Horia Mihail debutează astăzi la Sibiu.

Evenimentul a ajuns la ediţia a 11-a propune un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum. În premieră, anul acesta, recitalul va fi urmat – în majoritatea oraşelor – de proiecţia filmului documentar „Pianul călător – 10 ani“, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect.

Primul concert din noul turneu va avea loc astăzi, 28 mai, de la ora 19, la Sala Thalia.

Era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele cinci piane călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.

Răspunde