Intrare gratuită la muzeu

Intrare gratuită la muzeu

Turiștii au acces liber la Muzeul ASTRA, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.

„La mulți ani muzeelor și tuturor celor care le poartă de grijă! Sărbătorim astăzi Ziua Internațională a Muzeelor și vrem să ne bucurăm de oaspeți! De ziua noastră intrarea este liberă la Muzeul ASTRA!” anunță reprezentanții instituției pe pagina oficială de Facebook.

România în miniatură

Misiunea Muzeului ASTRA este aceea de a conecta publicul cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății. Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorități sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul și facilitatorul valorilor autentice către comunitate. Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi și nou, tradițional și modern, național și mondial. Pentru a rămâne relevant pentru publicul său, Muzeul ASTRA investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi. Având în componența sa patru muzee deținătoare a unui patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât și al mesajului pe care îl poartă, obiectivul central al Muzeului ASTRA este acela de a reprezenta un etalon de bune practici în muzeologia românească și internațională. O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

Primul din țară

Sibiul are norocul să găzduiască și primul muzeu de pe teritoriul actual al României și din sud-estul Europei, deschis în 1817. Muzeul Naţional Brukenthal nu este doar primul muzeu deschis pe teritoriul românesc, ci şi primul muzeu din România distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra în 2010, precum și primul muzeu din România admis în Clubul de Excelenţă The Best in Heritage de către European Heritage Association în 2011.

Prilej de dezbatere despre viitorul muzeelor

Din 1977, în fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii, potrivit http://imd.icom.museum/. Această zi este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume. În 2021, tema zilei este „The Future of Museums: Recover and Reimagine”, prilej cu care, muzeele, specialiştii şi comunităţile lor sunt invitate să creeze, să conceapă şi să împărtăşească noi practici de (co-)creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituţiile culturale şi soluţii inovatoare pentru provocările sociale, economice şi de mediu din prezent.

Răspunde