Întâlnire cu sociologul Zoltán Rostás

Întâlnire cu sociologul Zoltán Rostás

Zoltán Rostás, probabil cel mai important sociolog român în viață, continuatorul Școlii Gusti, se va afla mâine la Sibiu, la o lansare-discuție în Muzeul ASTRA, alături de redacția revistei Transilvania.

Muzeul ASTRA și Muzeul de Etnografie Brașov organizează o masă rotundă pe marginea volumului „Scrisori inedite adresate lui Dimitrie Gusti”.

Volumul îngrijit de Zoltán Rostás și Ligia Fulga, apărut în 2020 la editura „Creator”, continuă opera extraordinară a profesorului Rostás de reconstrucție a școlii Gusti, și implicit de a propune o versiune alternativă a interbelicului românesc. De data aceasta, Rostás repune în circulație cele 40 de scrisori inedite adresate profesorului de către țăranii din Drăguș, de teoreticianul monografiei sociologice, Traian Herseni, și de alți discipoli, un nume memorabil pentru publicul sibian fiind cel al lui Cornel Irimie, unul dintre ctitorii Muzeului ASTRA, și el membru al renumitei Școli sociologice de la București.

Vor participa la discuție, alături de Zoltán Rostás și Ligia Fulga și de redacția revistei Transilvania, istoricul Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, muzeograful Mirela Crețu, director Muzee Pavilionare CNM ASTRA, și istoricul Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.  Evenimentul va avea loc mâine, 25 mai, de la ora 13, în sala Auditorium din Muzeul în aer liber.

În cadrul întâlnirii va fi prezentat și numărul recent al revistei Transilvania dedicat „școlii Gusti”, coordonat tot de profesorul Zoltán Rostás. În ultimul deceniu, el a coordonat mai multe astfel de numere ale revistei Transilvania dedicate acestui subiect.

Răspunde