Gulașul olarului își dezvăluie secretele

Gulașul olarului își dezvăluie secretele

Muzeul ASTRA organizează un eveniment dedicat gastronomiei maghiare.

Este vorba despre „Secretele gustului. Gulașul olarului„, o activitate în care vizitatorii pot afla ingredientele unui gulaș unguresc, precum și beneficiile gătitului în vase de lut pe vatră deschisă. Evenimentul se va desfășura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria -atelier de olar din Corund, duminică, 9 mai, începând cu orele 10.00.

Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare: „Muzeul ASTRA a adoptat un «concept viu» prin implementarea și derularea unor programe culturale dedicate publicului, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și a resurselor naturale. Bucătăria maghiară este o sinteză a mâncărurilor europene asortate cu condimente specifice. Preparatele sunt de obicei cu carne și se gătesc la foc deschis, pe vatră într-o oală suspendată deasupra focului. Există zeci de rețete diferite de gulaș provenind din toate regiunile Ungariei și din Transilvania, însă gustul lui este întotdeauna unic, iar secretele rețetelor originale sunt păstrate cu grijă de bucătarii maghiari.”

Tainele gulașului unguresc le vom afla de la Bálint Csaba, olar-bucătar din Miercurea Ciuc, renumit pentru gustoasele preparate pregătite la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”.

Program

  • „Secretele gustului. Gulașul olarului” (atelier gastronomic susținut de olarul Bálint Csaba din Miercurea Ciuc)
  • „Să învățăm să gătim în oala de lut. Ingredientele secrete ale unui gulaș unguresc”

Începând cu ora 10.00

  • Prezentarea ceramicii lucrate în Atelierul de olărit „Scout” din Nocrich (stand cu vânzare)

Interval orar: 10.00-17.00

  • Ghidaj tematic în Gospodăria-atelier de olar din Corund, județul Harghita

Interval orar: 11.00-14.00

Gulașul olarului poate fi degustat începând cu ora 14.00, până la epuizarea porțiilor.

Răspunde