Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA

Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA

De Ziua Europei, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului ne invită să sărbătorim împreună pe „Calea Minorităților Etnice”.

Opt indicii ascunse în opt locații diferite din muzeu așteaptă să fie descoperite în cadrul evenimentului „Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA”. Acestea sunt obiecte-simbol pentru fiecare grup etnic din România, prezent prin obiecte și monumente de patrimoniu în Muzeul ASTRA. Fiecare dintre ele spune o poveste care ne aduce aminte despre valorile Uniunii Europene, de la solidaritate la sustenabilitate. La finalul „vânătorii” de indicii, toate cele opt cartonașe vor întregi un tablou de colecție.

Mirela Iancu, director marketing cultural: „Prin caracterul său multicultural, patrimoniul reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă diversitatea etnică și culturală care caracterizează întreg continentul european, valori culturale reunite simbolic într-un circuit expozițional în aer liber dedicat diversității culturale, Calea Minorităților Etnice, cu 22 de gospodării, ateliere și instalații tehnice aparținând sașilor, maghiarilor, secuilor, șvabilor, evreilor, lipovenilor, ucrainienilor, rromilor, sârbilor, turcilor sau tătarilor. Suntem profund implicați în relația cu diversele minorități etnice și poveștile lor și depunem un efort deosebit în ilustrarea acestor fenomene prin festivaluri, activități culturale și demonstrații practice diverse. Vizitatorii sunt atrași în Muzeul ASTRA nu doar de patrimoniul expus, ci tocmai de acțiunile în care sunt implicate diversele comunități etnice din care provine acesta, asumându-și rolul de catalizator comunitar, încurajând toleranța și înțelegerea. Anul acesta, pentru a celebra Ziua Europei alături de vizitatorii noștri, am pregătit un program special, sub forma unui parcurs tematic incitant pentru descoperirea valorilor multiculturale și a frumuseții diversității culturale specifice comunității noastre europene. Propunem astfel un program care are ca scop creșterea gradului de conștientizare a diversității culturale ca principal atú al Europei și facilitarea accesului unui public mai larg, în special a tinerilor, la colecția de patrimoniu prezentată pe Calea minorităților etnice, dezvăluind tocmai frumusețea încorporată în diversitatea culturală.”

Evenimentul începe astăzi și va continua până la finalul lunii mai. La intrarea principală în muzeu și la cea dinspre Grădina Zoologică au fost amenajate standuri speciale de unde participanții își pot lua, gratuit, materialele suport (o mapă pentru colectarea cartonașelor indiciu, un pliant cu instrucțiuni și harta muzeului cu marcarea traseului). De asemenea, prin intermediul ASTRA Museum App, Muzeul ASTRA transpune în format electronic această vânătoare de indicii, cu imagini și texte sugestive. După ce au adunat toate indiciile, la ieșirea din muzeu, participanții vor primi o recompensă simbolică.

Răspunde