Tinerii ar trebui să prețuiască mai mult costumul popular, fiindcă el ne reprezintă în lume, este de părere Pavel Diaconu, colecționarul sibian care luptă să salveze „vechiturile”, așa cum le alintă cu drag.
La cei 75 de ani, Pavel Diaconu este nelipsit de la evenimentele culturale ale Muzeului ASTRA și întotdeauna își face prezența remarcată purtând cu mândrie straiele românești. Pandemia nu l-a oprit să participe, astăzi, la Ziua Națională a Costumului Tradițional din România.
Născut în comuna Baia, prima capitală a Moldovei, Pavel Diaconu locuiește la Rășinari, unde a adunat o impresionantă colecție etnografică. Astăzi, de Ziua Europei, dar și a costumului tradițional, l-am găsit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, îmbrăcat într-un costum alb și negru din Mărginimea Sibiului, pe care l-a primit cadou chiar de la Junii Sibiului, ambasadorii folclorului românesc pe mapamond.
„De mic copil îmi place costumul popular și la orice eveniment particip cu mare drag îmbrăcat în costum popular. Acest costum îl am de la Junii Sibiului, a fost un cadou. Este un costum alb-negru, format din ițari, cămașă, șerpar, pieptar și clop, la care se adaugă traista. Costumul popular ar trebui prețuit, mai ales că astăzi este sărbătorită și Ziua Europei, iar Muzeul ASTRA a dat importanță acestor două evenimente. Mă bucur că tineretul a început să poarte cu drag costumul românesc. Îi sfătuiesc să înceapă să prețuiască costumul popular. Eu am o colecție etnografică cu multe costume din diferite zone ale țării, «vechituri», cum le numesc eu, care sunt pe cale de dispariție, mulți le-au aruncat pe foc. Colecția se poate vizita de vineri până duminică, pe strada Râul Caselor nr. 1180 din Rășinari”, ne-a spus Pavel Diaconu.
Valorile românești și cele ale Uniunii Europene se împacă foarte bine, însă depinde de noi ca identitatea națională să nu dispară, consideră colecționarul.
Cea de a IV-a ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România a prilejuit patru ateliere meșteșugărești de confecționat podoabe tradiționale din metal, opinci și broderie, susținute de meșteri din județele Sibiu și Hunedoara, precum și o expoziție de fotografie intitulată “Costumul popular în fotografia documentară”. Turiștii îmbrăcați în costum popular autentic au avut parte de intrare gratuită.