Comori din colecția baronului Brukenthal, expuse pentru prima oară

Comori din colecția baronului Brukenthal, expuse pentru prima oară

120 de piese din colecția de minerale a baronului Brukenthal, care sunt expuse doar cu ocazia evenimentelor comemorative dedicate acestuia, pot fi admirate începând de astăzi la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Unele exponate sunt accesibile publicului larg pentru prima oară, în contextul în care anul acesta Sibiul sărbătorește trei secole de la nașterea ilustrului fiu al orașului.

„Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu deține în patrimoniul său colecția mineralo-petrografică a baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803), colecție inițiată în 1780, care cuprinde eșantioane colectate și achiziționate mai ales din «Patrulaterul aurifer» al Munților Apuseni (Săcărâmb, Baia de Arieș, Măgura-Toplița, Băița Crăciunești, Roșia Montană etc.), Munții Trascăului, Masivul Poiana Ruscă, zona metalogenetică a Băii Mari, zăcământul Rodna, dar și alte zone geografice de pe teritoriul României. Colecția a fost îmbogățită de către custodele colecției, Josef Carl Eder (1760-1810), până la moartea baronului. Între piesele colecției, un loc aparte îl ocupă eșantioanele cu rodocrozit, telururile auro-argentifere (silvanit, krennerit, nagyagit) descoperite pentru prima dată în lume, în România, la Baia de Arieș și Săcărâmb. Valoarea patrimonială științifică și documentar-istorică a colecției este incontestabilă. Expoziția pune accentul de această dată mai puțin pe diversitate și mai mult pe considerentele estetice, multe eșantioane fiind expuse pentru prima dată, din dorința de a oferi publicului ocazia de a vedea cele mai frumoase specimene”, au explicat reprezentanții muzeului.

Expoziția „Natura în colecțiile baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803). Colecția de minerale – accente estetice” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia, în perioada 5 mai – 30 septembrie 2021, în cadrul programului „Trei secole Brukenthal”.

Curatorii expoziției sunt: dr. Nicolae Trif, dr. Ghizela Vonica, Iulia-Maria Muntean, Ana-Maria Păpureanu, în colaborare cu restauratorul Maria-Iulia Sasu.

Răspunde