Ciorbă de cartofi cu ciolan afumat și tarhon ca la Porumbacu de Sus

Ciorbă de cartofi cu ciolan afumat și tarhon ca la Porumbacu de Sus

Porumbacu de Sus, atestat documentar în 1223, este unul dintre satele transilvănene bogate în istorie și tradiții.

Pe la 1625, principele Gabriel Bethlen a adus aici meșteri venețieni, iscusiți în fabricarea sticlei, iar tradiția „glăjăriei” a dăinuit până în secolul XIX. Așezat la poalele Negoiului, Porumbacu de Sus oferă iubitorilor de natură un peisaj de vis. Turiștii se pot caza la pensiunile agro-turistice din sat sau în satul de vacanță construit în zona Richirie. Obiceiurile porumbăcene, de la întâlnirea fiilor satului la cetele de juni, sunt deosebit de pitorești.

Merită să cunoașteți și gastronomia locală, unde cartoful naturalizat de baronul Brukenthal se află la mare cinste. Ca să vă convingeți, vă propunem o rețetă ușoară, care se poate pregăti în aproximativ 60 de minute, prezentată de maestrul în arta culinară Elena Daniela Graura.

Ciorbă de cartofi cu ciolan afumat și tarhon

Ingrediente

  • 1 ciolan de porc afumat de aproximativ 1 kg
  • 500 g cartofi
  • 2 cepe de mărime medie
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 2 linguri de smântână
  • tarhon
  • o lingură oțet
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  1. Se pune într-o oală, la foc mic, puțin ulei și ceapa albă, tăiată mărunt, până se înmoaie.
  2. Ciolanul bine spălat se așază în oală peste ceapă și se adaugă apa.
  3. Când ciolanul este fiert, se adaugă cartofii tăiați cuburi și usturoiul zdrobit (pisat) și se fierbe încă 20 min.
  4. Această ciorbă va fi deosebit de gustoasă dacă este dreasă. Dresătura se face din ou și smântână, amestecate bine într-un vas separat, unde adăugăm și o lingură de oțet. Atenție! Acest amestec se adaugă cu grijă în ciorbă, după ce este ridicată de pe foc.
  5. Se adaugă tarhonul tocat (tarhon pus la păstrare în oțet).
  6. Apoi se potrivește cu sare și oțet, după gust.

Poftă bună!

Răspunde