Bătălie în regatul zăpezii

Bătălie în regatul zăpezii

Iarna încă stăpânește în Munții Făgăraș, unde nămeții ajung până la șase metri.

Situată la altitudinea de 2.000 de metri, Bâlea este singurul loc din județul Sibiu în care turiștii nu sunt încă bineveniți, cu excepția celor care practică sporturile de iarnă. Cei care se aventurează cu schiurile în zonă spun că zăpada este mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Până la 1 iulie, când Transfăgărășanul urmează să fie redeschis oficial circulației publice, lucrătorii Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov se luptă cu peste 35.000 de tone de zăpadă.

„A început operațiunea de deszăpezire a părții nordice a DN7C Transfăgărășan, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. Deocamdată suntem la începutul operațiunii care va dura câteva săptămâni bune, având în vedere stratul gros de zăpadă bătătorită, care pe alocuri depășește 6 metri grosime”, a explicat Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al instituției.

Acolo unde traseul drumului nici nu poate fi recunoscut, din cauza grosimii stratului de zăpadă, munca merge și mai greu.

„De aici și până sus, la lac, sunt 6 km. Sunt vreo 36.000 de metri cubi de material brut, zăpadă bătută înghețată, care trebuie dislocat. Mai mult de 100-150 de metri pe zi nu se poate face. Avem locuri unde bați într-o curbă și o săptămână, dacă nu chiar două”, arată Stelian Călugăr, deservent utilaje la Districtul Bâlea.

Transfăgărăşanul, care asigură legătura între judeţele Sibiu și Argeş, este închis oficial opt luni pe an, de la 1 noiembrie până la 1 iulie, pe sectorul cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – judeţul Argeş) şi kilometrul 131 (Bâlea Cascadă – judeţul Sibiu).

Răspunde