Renovată și modernizată printr-o investiție de 3 milioane de euro, Baia Populară Sibiu este gata să-și primească din nou oaspeții. Tarifele au rămas prietenoase cu orice buzunar.
Chiar și în pandemie, persoanele vaccinate sau cele care s-au vindecat de coronavirus vor beneficia de serviciile Băii Populare. Regulamentul de organizare și funcționare aprobat de Consiliul Local prevede respectarea normelor sanitare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Conducerea serviciului public lucrează la implementarea noilor măsuri de siguranță și, în același timp, a dat startul angajărilor pentru a putea relua activitatea în cel mai scurt timp.
Când va fi redeschisă Baia Populară Sibiu?
„Lucrările de modernizare a Băii Populare Sibiu s-au finalizat, fiind obținute și autorizațiile și avizele necesare funcționării, inclusiv avizul de securitate la incendiu. În această perioadă se angajează personalul necesar pentru deschiderea Băii și funcționarea acesteia.
De asemenea, se lucrează la implementarea măsurilor legale impuse de Ordinul 310/708/18.05.2021, emis de către Ministerul Tineretului și Sportului cât și Ministerul Sănătății și de HG 580/27.05.202. Acestea prevăd măsuri suplimentare care trebuie luate pentru siguranța cetățenilor care utilizează bazine acoperite. Spre exemplu, accesul la serviciile Băii va fi posibil doar în baza unei programări, sunt introduse restricții de distanțare atât în incinta Băii, cât și în bazinul de înot, se introduc noi reguli de acces, precum și necesitatea anumitor proceduri. Conducerea Băii lucrează în prezent la implementarea acestor noi măsuri care să protejeze și mai mult clienții.
Primăria Sibiu va anunța public data deschiderii acestui obiectiv, după îndeplinirea tuturor cerințelor legislative”, a precizat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al municipalității, pentru Strada Cetății.
Servicii moderne
Baia Populară a fost închisă pe 1 august 2018, pentru renovări capitale. După lucrările ample, încheiate în luna martie a acestui an, ea deține toate autorizațiile necesare funcționării și oferă următoarele servicii:
- un bazin de înot complet reabilitat, cu un sistem nou, electronic, de filtrare a apei și un sistem de filtrare a aerului în întreaga clădire care protejează structura imobilului în zonele cu umiditate crescută;
- trei saune moderne: o saună uscată cu aromaterapie, o saună umedă și o salină cu sare de Himalaya, care poate fi folosită ca zonă de relaxare, dar și pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii. S-a creat un culoar nou de legătură între bazinul de înot și saune, acest spațiu fiind amenajat ca zonă de relaxare;
- trei zone noi de vestiare pentru bazin și saună, accesul făcându-se cu brățări digitale de acces;
- trei camere de terapie: una cu pietre jade, una pentru hidroterapie și una pentru masaj clasic;
- o sală de fitness cu o suprafață triplă față de cea precedentă, amenajată într-un spațiu inedit, la subsolul clădirii, în locul fostelor spații tehnice. Aceasta a fost dotată cu aparate de ultimă generație, care pot fi utilizate inclusiv de către persoanele cu dizabilități;
- o sală de activități sportive tip yoga, pilates, aerobic, situată în mansarda proaspăt amenajată în podul reabilitat al clădirii;
- o curte interioară complet reamenajată în care va funcționa o cafenea și un spațiu de joacă pentru copii;
- o terasă panoramică, amenajată la etajul I al clădirii;
- un punct de belvedere amenajat în fostul turn de apă, care a fost complet reabilitat, fiind acum vizitabil.
“Vorbim în primul rând de o clădire de patrimoniu a orașului pe care am reușit să o reabilităm și vom face demersuri pentru clasarea acesteia ca monument istoric. Am păstrat și restaurat elementele arhitecturale unice, redând frumusețea clădirii. În al doilea rând, am reușit să modernizăm un obiectiv cu tradiție în Sibiu și să o transformăm într-un centru modern în care sibienii au la dispoziție un bazin de înot reabilitat după cele mai noi standarde, trei tipuri de saune, camere de tratament și o sală de sport dotată, toate optimizate pentru persoanele cu dizabilități. Baia Populară redevine astfel emblematică pentru Sibiu”, a explicat primarul Astrid Fodor.
Tarife între 5 și 500 lei
Consiliul Local Sibiu a votat, în ședința ordinară din 27 mai, tarifele practicate la Baia Populară. Astfel, pentru accesul la bazinul de înot, tariful este de 20 lei/90 minute, respectiv 10 lei în cazul copiilor, elevilor, studenților, pensionarilor și persoanelor cu handicap. Pentru saună și salină, clienții vor plăti 30 lei/3 ore sau 20 lei tarif redus. La sala de fitness, veți plăti doar 20 lei pentru o ședință de 3 ore, prețul redus pentru categoriile speciale de beneficiari fiind 15 lei. Accesul la serviciile de îngrijire corporală/dușuri costă 5 lei/30 minute. Dacă doriți să beneficiați de toate serviciile Băii Populare, va trebui să achitați doar 60 lei/zi, respectiv 50 lei/zi. Sibienii pot achiziționa și abonamente lunare care asigură toate serviciile, cu 500 lei, respectiv 350 lei. Baia Populară oferă și masaj de relaxare (50 minute), la tariful de 80 lei, respectiv 70 lei, masaj terapeutic (50 minute) – 100 lei, respectiv 80 lei, masaj pe pat cu pietre de jad (45 minute) – 60/50 lei și masaj aqua relax (20 minute) – 50/40 lei.
“S-a făcut o analiză a prețurilor de pe piață din care rezultă că toate prețurile noastre sunt sub prețurile care se practică în spații similare din Sibiu. Prețul social l-am menținut pentru partea care este socială, acea parte de servicii care sunt puse la dispoziția cetățenilor care nu au acasă băi sau condiții să facă baie și partea bazinului de înot”, a subliniat Fodor.
Tradiție și patrimoniu
“Edificată în anul 1904, Baia Populară Sibiu este o construcție de o importanță deosebită în municipiul Sibiu, fiind una dintre cele mai vechi clădiri de interes public din țară, de tradiție și patrimoniu, care a devenit un centru modern de relaxare. Acțiunile de reabilitare și modernizare a Băii Populare Sibiu au constat în lucrări de arhitectură, de rezistență, de montare instalații electrice, termice, sanitare, respectiv de consolidare, protejare, restaurare-conservare, reamenajare și dotare a clădirii, precum și de amenajare a spațiilor exterioare adiacente. Ele au condus la diversificarea serviciilor ce urmează a fi oferite utilizatorilor Băii Populare Sibiu”, se arată într-un raport semnat de Ioana Dăncăneț, directorul Serviciului Public Baia Populară Sibiu.
Inițiativa lui Carl Wolff
Primele băi de aburi din Sibiu a fost înființate de Franz Frühbeck, în anii ’40 ai secolului XIX. În 1886, Johann Habermann cumpără baia de la urmaşii lui Frühbeck, o extinde şi o modernizează. Baia lui Habermann se afla pe locul actualului Spital de Pediatrie, în parcul Astra. Ideea de a construi o baie accesibilă tuturor i-a aparţinut lui Carl Wolff, președintele Adunării Generale a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa), iar din fondurile Casei de Economii au fost furnizate mijloacele de execuţie.
Inaugurată în 1904
Construcţia, creaţia profesorului de arhitectură al Universităţii Tehnice din München, Karl Hocheder (1854-1917), îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil” de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraş pentru acest stil arhitectural, potrivit site-ului instituției. Hocheder a însărcinat pe unul dintre cei mai buni asistenţi ai săi la conducerea lucrărilor de construcţie, Hans Heckner, care, împreuna cu meşterul Gustav Mätz şi echipa sa, a ridicat atât de repede acesta clădire, încât inaugurarea a putut avea loc în 11 decembrie 1904.
Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de acelaşi arhitect. La vremea respectivă, nici un alt oraş de mărimea Sibiului din Austro-Ungaria nu dispunea de o asemenea instituţie.
Baia dispunea, în partea stângă, de un bazin lung de 21 de metri, lat de 9 metri, acoperit cu plăci de gresie verde-marin. În dreapta vestibului, se ajungea la sauna romano-irlandeză, unică în ţară prin complexitatea dotărilor sale: sală de sudaţie cu 32 de cabine, saună umedă, saună uscată, bazine de alternanță (cald şi rece), duşuri, spaţiu de masaj. La etaj se aflau 10 cabine cu căzi şi duşuri pentru îmbăiere, precum şi cinci încăperi pentru băi de tratament: tratament cu nămol adus din Battaglia (Italia), băi de lumină electrică sau vana pentru curenţi electrici galvanici. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt accesibile şi astăzi, conform baiapopularasibiu.ro.
De la 5.000 de clienți, la 85.000
Popularitatea tot mai mare de care se bucura baia populară l-a convins pe Wolff să ia în considerare oferirea posibilităţii atât de tratament, cât şi de cazare a pacienţilor veniţi din exterior. Astfel a luat naştere sanatoriul. Sanatoriul Stadtpark, inaugurat în 1906, a format împreună cu Baia Populară un complex sanatorial unic în Transilvania, până după Primul Război Mondial.
Clădirea sanatoriului, ridicată după planurile aceluiaşi profesor Hocheder, se compunea jumătate din camerele destinate bolnavilor şi locuinţa doctorului instituţiei şi jumătate din locuinţe de închiriat. Sala de mese şi cea de lectură erau amplasate parţial în corpul de clădire care făcea legătura dintre baie şi sanatoriu.
După inaugurarea sanatoriului, numărul de clienţi ai Băii Populare a crescut la o medie de 5.000 pe an, pacienţii provenind din toate colţurile ţării, dar şi din Turcia şi Germania. Înainte de a fi închisă pentru renovare, Baia Populară Sibiu avea anual peste 85.000 de vizitatori atrași de complexitatea facilităților și de prețurile foarte mici.