Anonimi celebri din lumea măștilor

Anonimi celebri din lumea măștilor

Prin intermediul expoziţiei „Mari dramaturgi ai lumii. Grafică satirică de Gabriel Rusu”, avem șansa de a vedea chipurile unor dramaturgi, în unele cazuri cunoscute, în alte cazuri prea puțin întâlnite.

Vernisajul va avea loc vineri, 14 mai, de la orele 12.00, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, urmând ca expoziția să poată fi vizitată în Sala de Expoziţii Temporare până pe 27 iunie.

„Personajele pieselor de teatru, prin intermediul actorilor, au monopolizat tot ceea ce ține de imaginea pe care spectatorii și-o fac despre autori. De multe ori, creatorii au rămas fără chip, asemenea bunului Dumnezeu. Dar cu ajutorul artei lui Gabriel Rusu, avem ocazia de a parcurge nu doar drumul imaginar de la cuvânt/idee/operă la imagine, ci și invers, pornind din exterior spre interior, de la imagine la posesorul ei.

Marcel Sendrail ne-a reamintit faptul că în limba latină persona a desemnat mai întâi masca și abia mai apoi personalitatea. În același timp, eruditul francez a apreciat că realizarea unei figuri este dublată automat de crearea unui suflet care stă în spatele acesteia. Putem observa cum chipul și sufletul, masca și personalitatea sunt două fațete ale aceleași medalii, care spun, de fapt, același lucru: «Persoana derivă din mască. Mai greu este să ne convingem că din persoană derivă masca». Oare nu același lucru ni-l sugerează și Gabriel Rusu?” transmite curatorul Valentin Trifescu.

Expoziția este realizată în colaborare cu Alexandra Gălăbuţ și Cristina Mihu.

Răspunde