Frumusețea naturii și bogăția tradițiilor atrag mii de turiști în Mărginimea Sibiului, mai ales de sărbători. Însă, anul acesta, pandemia a cam încurcat planurile tuturor.
Rezervările pentru vacanța de Paște sunt, cel puțin deocamdată, mult sub așteptările proprietarilor de pensiuni.
Ce poți face în Rășinari?
„Prețurile variază în funcție de clasificarea unităților turistice, însă vă pot spune că sunt foarte puține rezervări deocamdată. Ne așteptăm să fie mai multe rezervări last-minute, asta depinde de situația epidemiologică și de eventuale oferte speciale. Acum gradul de ocupare este scăzut. Sunt încă destule locuri de cazare disponibile în Rășinari, se pot ocupa în limita restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei. Turiștii vor avea parte de activități prin care să cunoască și să îndrăgească zona noastră. De exemplu, sâmbătă îi așteaptă piața tradițională cu produse locale. De asemenea, pot încerca aplicația mobilă Questo, un joc de aproximativ 100 de minute care te poartă prin sat și îți dezvăluie tot felul de povești despre istoria Rășinariului, Goga, Cioran și alte personalități locale, monumente sau obiective culturale, precum și despre gastronomie. În punctele de interes, ei vor găsi plăcuțe cu coduri QR prin care pot descoperi informații. Muzeul Etnografic are disponibil un tur virtual, la fel și casa Goga, turul virtual dezvăluie interiorul casei păstrată în mod autentic, așa cum era atunci când era locuită de Octavian Goga”, a precizat Carmen Ghidiu, președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari (A.P.A.R.), pentru Strada Cetății.
Pentru toate buzunarele
Iubitorii sportului sunt bineveniți la pensiunea „Simina”, aflată aproape de centrul comunei Rășinari, unde au inclus în prețul cazării acces la clubul de jocuri și biliard, sala de fitness, sala de tenis de masă, terenul pentru fotbal sau baschet, biciclete, piscina în aer liber, precum și locul de joacă pentru copii. Pensiunea are 12 spații de cazare, cu un total de 41 locuri, iar la sfârșit de săptămână se poate închiria integral cu 1.200 lei/noapte. Pentru o cameră dublă sau twin, tariful este de 80 lei/noapte. Proprietarii oferă și o reducere de 10% pentru grupuri mari.
Situată pe Valea Ștezii, la ieșirea din Rășinari spre Păltiniș, pensiunea „Miorița” își invită oaspeții să se bucure de liniștea plimbărilor prin pădure, dar și să guste mâncărurile tradiționale ardelenești. Potrivită pentru familii cu copii sau pentru tabere școlare, pensiunea poate găzdui până la 20 de persoane. „Pentru cei interesați, închiriem pensiunea integral, la prețul de 2.200 lei pe noapte, cu acces la grătar și toate celelalte facilități ale noastre”, ne-a menționat Marcel Bîrză, reprezentantul pensiunii „Miorița”.
Departe de agitația orașelor, peisajele pitorești din Mărginimea Sibiului, atmosfera prietenoasă și camerele luminoase ale pensiunii „Lungu” asigură cadrul perfect pentru o adevărată vacanță liniștită. Amatorii de drumeție pot împrumuta gratuit biciclete de la pensiune.
Înconjurată de pădurea de brazi, pe drumul dintre Rășinari și Păltiniș, pensiunea „Alpin” dispune de 70 de locuri de cazare. Dacă aerul tare de munte vă stârnește pofta de mâncare, aici vă puteți delecta cu: tochitură á la Alpin, tocăniță de miel, balmoș cu brânză de burduf, mușchi de porc sibian, pastramă de oaie sau de porc, cârnați, diverse sortimente de slănină, tobă, caltaboș, telemea de oaie și de vacă, grătar din carne de miel, oaie sau porc. Desigur, nu lipsește celebrul bulz de Rășinari. Musafirii amatori de pescuit sunt încurajați să-și încerce priceperea și răbdarea la păstrăvăria complexului. Cât despre prețuri, acestea pornesc de la 160 lei pentru o cameră dublă sau twin și ajung la 220 lei pentru un apartament, cu micul dejun inclus.
Ideală pentru grupuri de prieteni sau familii cu copii, pensiunea „Beltina” are o capacitate de 6 camere duble, iar proprietarii pot pregăti, la cerere, ciorbe ardelenești, balmoș, grătar și cozonaci de casă. Gazdele vorbesc limba germană și engleză și vă pot îndruma spre obiectivele turistice din zonă. Deocamdată, însă, duc dorul oaspeților. „Din păcate, anul acesta nu am avut pe nimeni, deși am ținut pensiunea deschisă. Noroc cu ajutorul lunar de la stat, de 2.300 de lei. Rămâne de văzut dacă vom avea rezervări pentru Paște. Noi păstrăm același tarif, 130 de lei pe noapte, cu acces la toate facilitățile pensiunii. Sperăm să existe interes în zilele următoare”, ne-a mărturisit Cristina Pitariu, din partea pensiunii „Beltina” din Rășinari.
Pentru cei cu dare de mână, un sejur de vineri, 30 aprilie, până luni, 3 mai, costă 1.950 lei la Carpentiere Arena, într-o cameră dublă standard cu mic dejun inclus pentru doi adulți. Complexul este cotat cu 9,3 pe Booking.com. La aproape jumătate de preț, cei care își doresc o minivacanță de Paște în Mărginimea Sibiului pot alege pensiunea „Mai”, o altă locație cu recenzii bune. Totodată, o pensiune apreciată de familii este „Alpina Casi & Spa”, din stațiunea Păltiniș – pentru trei nopți de cazare într-un apartament duplex, o familie cu un copil va plăti aici suma de 888 lei.
Optimism pentru 2021
Dacă nu vor reuși să aibă prea mulți turiști de Paște, proprietarii micilor afaceri din turism au totuși speranțe mari odată cu relaxarea restricțiilor anticipată pentru data de 1 iunie. La vară, primarul din Rășinari, Bucur Bogdan, își dorește să reia evenimentele tradiționale care au adus faimă Mărginimii Sibiului.
„Din câte am observat eu, în acest moment se preferă pensiunile mai micuțe, unde nu este aglomerație, zonele cu aer curat și acestea sunt condiții pe care pensiunile din zona noastră le oferă. Așa că mă gândesc că nu va fi un an rău. Bineînțeles, contează foarte mult și activitățile culturale și cele de promovare turistică pe care noi le derulăm, cum ar fi și Ziua Vărzarului, «Tradiții culinare în Mărginimea Sibiului», mai multe evenimente pe care noi le organizăm și pe care cei care ajung în zonă le apreciază foarte mult”, a declarat Bucur Bogdan pentru Strada Cetății.