Paștele catolic la Muzeul ASTRA

Paștele catolic la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 2-4 aprilie, o serie de activități care îi vor încânta pe copii, specifice Paștelui catolic, la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică.

Este vorba despre vopsirea ouălor de Paști – o activitate adresată în special copiilor, „Pomișorul de Paști”, element de bază în decorul mesei tradiționale în Duminica pascală la sași și reconstituirea obiceiului „Căutatul ouălor”.

Cum pregăteau sașii ouăle de Paști?

Sâmbătă, 2 aprilie, și duminică, 3 aprilie, între orele 10.00 și 16.30, ouăle de găină, rață și gâscă adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul în aer liber vor fi decorate cu diverse frunze din grădină. Depănând povești despre Paștile de altădată, muzeograful va introduce vizitatorul în atmosfera de sărbătoare a casei săsești.

„În comunităţile săseşti din Transilvania, ouăle se vopseau în Joia Verde («Gründonnerstag») și în Vinerea Mare («Karfreitag»). La început, ouăle de Paşti se colorau numai în roşu – care simbolizează viața și sângele vărsat de Mântuitor, galben – soarele, și negru – patimile îndurate de Iisus. Mai apoi s-au introdus culorile verde, albastru şi maro. Se foloseau culori naturale obţinute din buruieni, diferite flori şi frunze, precum şi din fructe şi coji de copac, preparate după reţete străvechi, transmise din generaţie în generaţie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, în funcţie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanţe. Se foloseau arinul, prunul, nucul, socul, cornul, mesteacănul, mălinul, leușteanul, macul.

Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit”, povestește muzeograful Camelia Ștefan.

Camelia Ștefan, muzeograf: „În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.”

Pregătirea decorului pentru masa de Paști

Despre pomișorul de Paște, care nu lipsea niciodată din casele sașilor în zilele sărbătorii pascale, oaspeții Muzeului pot afla vineri, sâmbătă și duminică, 2-4 aprilie, în intervalul orar 10.00-16.30.

În fața gospodăriei din Șeica Mică (sectorul viticol), un pomișor decorativ îi va întâmpina pe vizitatorii dornici să-l anime cu gânduri de bine. Cartonașele în formă de ou, prinse cu panglici multicolore, personalizate de către vizitatori cu un gând bun lăsat scris, vor împodobi crenguțele pomului îndemnând publicul să afle mai multe despre Paștele la sași. Aceste cartonașe vor fi disponibile la casieria de la intrarea principală în muzeu.

„Ouăle folosite la coptul hencleșului și a altor preparate nu se spărgeau, conţinutul acestora fiind suflat printr-un mic orificiu făcut cu un ac la ambele capete ale acestora. Această practică, de eliminarea a albușului și gălbenușului intra în atribuțiile copiilor, la fel ca și decorarea oului și mai apoi împodobirea crenguţelor proaspăt culese din grădină. Pomișorul se păstra în «camera cea bună» până în ziua de Paşte, când se punea pe masă alături de bucatele tradiționale. Astăzi, acest vechi obicei de influență germană, de împodobire a pomişorului de Paşti, se practică mai mult la oraş, fiind un ornament foarte îndrăgit care a pătruns tot mai mult pe mesele românilor de sărbători”, a mai menționat Camelia Ștefan.

Surprizele iepurașului

Pentru cei mici, bucuria primăverii vine odată cu iepurașul de Paște. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine și a intra în atmosfera sărbătorilor, aceștia vor căuta ouăle ascunse de iepuraș. Cei mai activi participanți vor fi premiați cu dulciuri și cu tradiționalul ou de Paște. Căutatul ouălor („Eiersuchen”) se va desfășura duminică, 3 aprilie, de la 11.00 la 13.00, tot în gospodăria săsească din Muzeul ASTRA.

PROGRAM DE VARĂ. Începând de vineri, 2 aprilie, programul de vizitare al Muzeului ASTRA va fi în intervalul orar 8.00-18.00, cu achiziționarea ultimului bilet la ora 17.30. Programul la Galeriile de Artă Populară va fi de marți până duminică, între orele 9-17, iar la cafeneaua Muzeului ASTRA, miercuri și joi între orele 9-17, iar vineri, sâmbătă și duminică între 10 și 18.

Răspunde