Parfum de epocă

Parfum de epocă

Parfumurile rafinate cu care baronul Brukenthal și contemporanii săi își etalau statutul nobil, în Secolul Luminilor, sunt readuse la viață de specialiștii din Sibiu.

Cu ocazia aniversării a 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal, Muzeul de Istoria Farmaciei din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) prin Facultatea de Medicină, specializarea Farmacie, și Societatea Română de Istoria Farmaciei secția Sibiu, va organiza sesiunea de comunicări „Aromaterapia – trecut și prezent”. Sesiunea de comunicări cuprinde lucrări din domeniul aromaterapiei, istoricul și prezentul acestei metode alternative de terapie și se va desfășura online în data de 26 iulie.

Farmacist specialist în fitoterapie, aromaterapie și apiterapie, cu competență în homeopatie, precum și expert în istoria farmaciei, Ladislau Rosenberg contribuie la cercetarea patrimoniului Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu.

„Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), renumit colecționar, care prin activitatea sa ne-a lăsat moștenire un patrimoniu inestimabil, cunoscut azi sub simbolul «Muzeul Național Brukenthal». Parte integrantă a Muzeului Național Brukenthal este Muzeul de Istorie a Farmaciei (deschis in 1972), care este adăpostit într-o clădire monument istoric (construită în 1568) și în care a funcționat, în jurul anului 1600, farmacia «La Ursul Negru», a treia farmacie sibiană ca vechime. Recipientele de sticlă din secolul XVIII-XIX, aflate în oficina muzeului, la care s-a păstrat inscripționarea originală, reflectă Materia Medica acelor vremuri și care erau folosite de către farmaciști la prepararea diverselor medicamente, dar și cosmetice. Astfel, am putut identifica numeroase flacoane de sticlă în care erau păstrate diversele uleiuri esențiale, care intrau în compoziția unei game largi de medicamente și cosmetice. Uleiurile esențiale erau folosite la obținerea diverselor forme farmaceutice, precum: ape aromatice, soluții, siropuri, elixire, limonade, unguente etc. Prelucrarea uleiurilor esențiale în medicamente și cosmetice finite se realiza la nivelul farmaciei, cu ajutorul diverselor aparate și instrumente farmaceutice, care sunt foarte bine reprezentate în laboratorul farmaciei muzeu. Pe baza unor vechi documente farmaceutice, se pot reconstrui unele preparate cu conținut de uleiuri esențiale, preparate de farmaciști în secolele XVIII-XIX. Pe baza informațiilor existente în Muzeul de Istorie a Farmaciei, sunt redate aromele diverselor uleiuri esențiale utilizate în perioada când a trăit și a activat baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei“, a explicat dr. farmacist Ladislau Rosenberg, conferențiar la Facultatea de Medicină, specializarea Farmacie, din cadrul ULBS.

Răspunde