Convinsă că există o viață în armonie cu ritmurile anotimpurilor, bazată pe o străveche artă culinară și pe binefacerile plantelor medicinale, profesoara medieșeancă Aurelia Rusu a dat frâu liber pasiunii sale pentru gastronomie și a lansat două cărți culinare foarte valoroase.
Succesul pe care l-a avut cartea de artă culinară „Gătim împreună în Casa Baronului” a determinat-o să continue să caute rețete tradiționale și rețete reinventate pentru a lăsa o moștenire fără secrete generațiilor viitoare, deoarece mâncarea nu înseamnă doar gust, ci și tradiție care ne vorbește despre o viață curată, inspirată de obiceiuri populare de demult. Așa a apărut și cea de a doua lucrare, intitulată „Bucate gustoase cu condimente alese”, realizată în colaborare cu dr.farm. Ladislau Rosenberg.
Mirodeniile dau gust și culoare mâncărurilor și stimulează pofta de mâncare, ne învață Aurelia Rusu.
„Busuiocul, rozmarinul, cimbrul, menta vor aduce prospețime mediteraneană și o personalitate puternică mâncărurilor noastre. Aceste plante sunt și un decor perfect de sezon pentru preparate și ne pot decora spectaculos și bucătăria. Egiptenii au fost primii care au acordat atenție culorilor și care au făcut legătura între culoare și mâncare. Ei își decorau camerele în care luau masa în culori vii. Astăzi a apărut o adevărată știință ce ne învață ce culori sunt recomandate pentru a ne face poftă de mâncare sau cum să combinăm culorile ingredientelor folosite în preparate.
Albul se întâlnește în alimentație, deși e adeseori monoton și plictisitor, dar dacă încercăm să asortăm de exemplu albul orezului cu o salată verde sau cu o salată de roșii la care adăugăm niște brânză rasă, vom observa că vom deveni mai calmi. Astfel de trucuri se folosesc adesea în artă culinară.
Galbenul stimulează digestia, ne înveselește și ne îndeamnă să gustăm preparatul din farfurie. Putem să îndepărtăm plictiseala unei zile monotone folosind farfurii galbene și să decorăm cu multă verdeață.
Portocaliul și roșul stimulează apetitul. De aceea multe restaurante folosesc portocaliul care dă o senzație de confort ce te determină să-ți prelungești șederea. Niște portocale așezate pe masă sau câțiva morcovi rași adăugați la ciorbă vor schimba atmosfera.
Dacă decorăm cât mai variat și cămara noastră, vom observa cum se schimbă în bine starea noastră sufletească. Așa au apărut și florile comestibile ce sunt folosite tot mai des în bucătăria modernă, pentru că ne binedispun și dau culoare preparatelor.
La îndemâna oricui este gălbeneaua, o floare banală, dar de mare efect” sunt câteva dintre „trucurile” dezvăluite de Aurelia Rusu în volumul „Bucate gustoase cu condimente alese”.