Ce este un gugelhupf și cum îl pregăteau odinioară landlerii vom afla, în acest sfârșit de săptămână, în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică aflată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Activitatea gastronomică se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie, și duminică, 25 aprilie, între orele 10 și 16, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să învețe cum se prepară acest desert chiar de la femeile din comunitatea landlerilor din Turnișor.
Rețeta, venită în Transilvania pe filieră austriacă, a devenită o emblemă a bucătăriei landlerilor. „Guguluful” – așa cum au ajuns să-l numească gospodinele românce – era preparat la evenimente familiale deosebite (nuntă sau botez), cu ocazia sărbătorilor (Crăciun, Paști, Rusalii) sau a evenimentelor sociale cum ar fi intrarea în vecinătate a noilor membri. Astăzi, acesta se mai prepară în preajma sărbătorilor sau a evenimentelor de familie.
„Pentru reușita rețetei, avem nevoie de următoarele ingrediente: făină, lapte, zahăr, unt topit, ouă, drojdie uscată și sare, de preferat cantitățile acestora variind în funcție de mărimea vasului ceramic. În funcție de numărul de invitați, forma recipientului diferea. Astfel, cu ocazia nunților, Gugelhupf-ul se prepara în recipiente ceramice de dimensiuni mai mari. Vasul ușor tronconic, cu gura rotundă, buza îngroșată și baza rotundă, ușor concavă, este ornamentat, pe întreaga suprafață, cu nervuri semirotunde, cu curburile spre exterior, dispuse vertical. Central, acesta dispune de un orificiu cilindric. Forma preparatului îi conferă un aspect fastuos, cum de altfel și ocaziile de servire erau speciale”, explică reprezentanții Muzeului ASTRA.
În același timp, în cele două zile, vizitatorii vor afla prin intermediul imaginilor fotografice realizate în teren, cât și direct de la landlerii din Turnișor, informații privind modul de pregătire al acestui desert.
Iar pentru că formele folosite la coacere merită admirate îndeaproape, piese reprezentative folosite la prepararea Gugelhupf-ului și regăsite în colecțiile Muzeului ASTRA vor face subiectul unei mici expoziții organizate în camera cu boltă a gospodăriei din Șeica Mică, în cele două zile de weekend.