Expoziție online: „Mergând spre Lumina Învierii”

Expoziție online: „Mergând spre Lumina Învierii”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu a vernisat expoziția „Mergând spre Lumina Învierii”, din dorința de a aduce în prim-plan obiceiuri pascale din zonele etnografice ale județului Sibiu.

În lumea satului românesc, postul Paștilor și Învierea Domnului Iisus Hristos sunt trăite într-o atmosferă de sobrietate și măreție, de tristețe și de bucurie în același timp, de pocăință și nădejde, pentru a primi Lumina Sfântă în suflete.

CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu vă împărtășește crâmpeie din sfintele sărbători pascale, într-un concept expoziţional ce valorifică tradiții premergătoare praznicului Învierii Domnului – precum înroșirea ouălor în Joia Verde, împodobirea Casei Domnului în Vinerea Mare și pregătirea bucatelor tradiționale sâmbăta. Ciocnitul ritualic al ouălor roșii, grupurile de copii care vestesc minunea Învierii, jocurile cu ouă roșii, strânsul vaselor de către tinerii căsătoriți și stropitul fetelor sunt tradiții specifice pentru prima și a doua zi a Paștilor. Icoane pe sticlă, pictate de meșteri populari din județul Sibiu în urmă cu 15-20 de ani, întregesc expoziția, prin imagini ce evocă versetele biblice.

Pentru a facilita accesul publicului la informații cât mai diverse, expoziţia mizează pe multitudinea căilor de comunicare, aducând în prim-plan texte și fotografii. Materialele etnografice au fost documentate de echipa de cercetare a Centrului „Cindrelul-Junii” Sibiu începând cu anul 2009, fiind parte integrantă din arhiva instituției.

Expoziția poate fi vizionată online, pe pagina de Facebook Centrul Creației Junii Sibiu și pe website-ul www.traditiisibiene.ro.

Răspunde