Despre albine și stupi învățăm în Muzeul ASTRA

Viața cetății

Tradiția stupăritului în satul românesc revine la viață în Muzeul ASTRA, prin animații și activități cu specific apicol.

„Această activitate reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate. De marți până sâmbătă, vom organiza la Muzeul ASTRA o serie de activități apicole în care vom pune în scenă interacțiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculița de descăpăcit mierea etc.), stupul și nucleii de împerchere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viața oamenilor și în istorie, dar și despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol și apoi muzeograful le va oferi vizitatorilor explicații referitoare la putregai și despre conurile de brad. În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii”, anunță reprezentanții instituției.

Liviu Velțan, muzeograf: „O stupină sau doar niște stupi puțini la număr într-o gospodărie țărănească aveau rolul de a ajuta, prin intermediul procesului de polenizare, la îmbogățirea în fructe a diverselor soiuri de pomi fructiferi din livezile zonei înconjurătoare a respectivei localități sau numai a pomilor fructiferi ai respectivei gospodării. Poate că țăranii nu știau prea multă carte, dar au observat de-a lungul timpului că albinele le fac un bine imens. Și poate că, deși e adevărat că ei nu conștientizau, de exemplu, fenomenul de polenizare, știau că dacă au albine au fructe mai multe. În egală măsură, e adevărat că mierea e mult timp un produs scump și unele gospodării țărănești nu și-o permiteau. Cu toate acestea, unele zone cu o floră meliferă mai bogată și mai diversificată aveau să dezvolte și o apicultură modernizată.”

Activitățile vor avea loc la Școala din Ticera, monument funcțional din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, în primele trei zile, între orele 11 și 15, iar în celelalte, între orele 10 și 16.

Răspunde