Cozonac tradițional cu nucă și cacao á la Chef Gianny Bănuță

Cozonac tradițional cu nucă și cacao á la Chef Gianny Bănuță

În pragul sărbătorilor pascale, Chef Gianny Bănuță ne împărtășește o rețetă de tradiție.

Director regional în cadrul Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA) și membru Euro-Toques România, Gianny Bănuță a câștigat, în 2017, emisiunea „Chefi la cuțite” de la Antena 1. S-a specializat în fine dining, bucătărie tradițională românească, dar și gastronomie mediteraneană și franțuzească, și este consultant în domeniul HoReCa. Chef Gianny consideră că bucătăria este a doua lui casă, iar succesul său nu a venit deloc întâmplător. „Sunt un profesionist cu 23 de ani de muncă în spate. Am început la vârsta de 15 ani și am muncit din greu să devin bucătar”, a mărturisit el. Sibienii i-au apreciat măiestria cu ocazia evenimentelor din programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Cozonaci á la Chef Gianny

[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat”]

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt
  • 1 linguriță sare
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 4 gălbenușuri
  • arome: 1 coajă rasă de lămâie și 1 portocală, 1 esență vanilie, 1 esență rom
  • 1 plic zahăr vanilat

[/ingredients]

[ingredients title=”Ingrediente pentru umplutură”]

  • 150 g miez de nucă
  • 50 g cacao
  • 50 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 4 albușuri
  • 1 esență de rom

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se fierbe laptele, după care se adaugă zahărul, esențele și se lasă la răcorit.
  2. Între timp, pregătim maiaua formată din drojdie, 2 linguri de lapte și puțină făină și lăsăm la dospit.
  3. Separăm gălbenușurile și le mixăm cu zahărul.
  4. Restul de făină o adăugăm într-un vas mare (un lighenuș) peste care adăugăm laptele, maiaua și puțină sare. Frământăm bine, bine de tot, până când se obține o cocă omogenă (cam 20 de minute este suficient), apoi încorporăm untul și mai frământăm 2-3 minute. Acoperim cu un șervet curat și lăsăm la dospit timp de 1 oră.
  5. Între timp, facem umplutura: măcinăm nuca și adăugăm cele 2 linguri de cacao și aromele. Albușurile se mixează cu zahărul foarte bine, după care se încorporează ușor celelalte ingrediente.
  6. Pregătim tava cu hârtie de copt unsă cu puțin unt. Aluatul îl împărțim în 2 părți egale și îl întindem cu sucitorul, după care punem umplutura și, dacă dorim, îi și împletim.
  7. Așezăm cozonăcelul în tavă și îl lăsăm la crescut încă o oră, după care îl ungem cu ou și îl introducem la cuptor preîncălzit și îl lăsăm cca 45 de minute.
  8. După ce l-am scos, îl ungem cu puțină miere și presărăm zahăr.
  9. Poftă bună!

[/directions]

Răspunde