În pragul sărbătorilor pascale, Chef Gianny Bănuță ne împărtășește o rețetă de tradiție.
Director regional în cadrul Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA) și membru Euro-Toques România, Gianny Bănuță a câștigat, în 2017, emisiunea „Chefi la cuțite” de la Antena 1. S-a specializat în fine dining, bucătărie tradițională românească, dar și gastronomie mediteraneană și franțuzească, și este consultant în domeniul HoReCa. Chef Gianny consideră că bucătăria este a doua lui casă, iar succesul său nu a venit deloc întâmplător. „Sunt un profesionist cu 23 de ani de muncă în spate. Am început la vârsta de 15 ani și am muncit din greu să devin bucătar”, a mărturisit el. Sibienii i-au apreciat măiestria cu ocazia evenimentelor din programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.
Cozonaci á la Chef Gianny
[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat”]
- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 150 g zahăr
- 50 g unt
- 1 linguriță sare
- 20 g drojdie proaspătă
- 4 gălbenușuri
- arome: 1 coajă rasă de lămâie și 1 portocală, 1 esență vanilie, 1 esență rom
- 1 plic zahăr vanilat
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru umplutură”]
- 150 g miez de nucă
- 50 g cacao
- 50 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 4 albușuri
- 1 esență de rom
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se fierbe laptele, după care se adaugă zahărul, esențele și se lasă la răcorit.
- Între timp, pregătim maiaua formată din drojdie, 2 linguri de lapte și puțină făină și lăsăm la dospit.
- Separăm gălbenușurile și le mixăm cu zahărul.
- Restul de făină o adăugăm într-un vas mare (un lighenuș) peste care adăugăm laptele, maiaua și puțină sare. Frământăm bine, bine de tot, până când se obține o cocă omogenă (cam 20 de minute este suficient), apoi încorporăm untul și mai frământăm 2-3 minute. Acoperim cu un șervet curat și lăsăm la dospit timp de 1 oră.
- Între timp, facem umplutura: măcinăm nuca și adăugăm cele 2 linguri de cacao și aromele. Albușurile se mixează cu zahărul foarte bine, după care se încorporează ușor celelalte ingrediente.
- Pregătim tava cu hârtie de copt unsă cu puțin unt. Aluatul îl împărțim în 2 părți egale și îl întindem cu sucitorul, după care punem umplutura și, dacă dorim, îi și împletim.
- Așezăm cozonăcelul în tavă și îl lăsăm la crescut încă o oră, după care îl ungem cu ou și îl introducem la cuptor preîncălzit și îl lăsăm cca 45 de minute.
- După ce l-am scos, îl ungem cu puțină miere și presărăm zahăr.
- Poftă bună!
[/directions]