Cel puțin o oră de mișcare în aer liber, în fiecare zi! Este recomandarea medicilor sibieni, îngrijorați că tot mai mulți copii au probleme cu greutatea.
Obezitatea, a cărei frecvență în rândul copiilor tinde să crească în ultima perioadă, constituie o problemă principală de sănătate publică, avertizează specialiștii consultați de „Strada Cetății”. Medicii trag un semnal de alarmă: copiii obezi sunt viitorii adulți suferinzi de diabet zaharat, ateroscleroză, litiază biliară, hipertensiune arterială, reumatism cronic degenerativ, poliartroză sau dislipidemii.
„Din cauza pandemiei, activitățile fizice și sportive s-au redus substanțial”
„Practicarea unui sport îi învață încă de mici să adopte un stil de viață echilibrat: o alimentație corespunzătoare, consum de apă în cantități suficiente, respectarea orelor de somn, întreținerea igienei corporale, disciplină, punctualitate. Sportul are efecte benefice atât asupra corpului, cât și asupra spiritului, mai ales în cazul copiilor. În condițiile actuale, când există tentația alimentelor nesănătoase, de tip fast-food, bogate în grăsimi, precum și a dulciurilor rafinate, și când copiii petrec mult timp în fața unui ecran, fie că este vorba de televizor sau de calculator, practicarea unui sport a devenit o necesitate pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Din cauza pandemiei, activitățile fizice și sportive s-au redus substanțial, astfel încât este previzibil ca acest fapt să aibă consecințe asupra stării de sănătate a copiilor, inclusiv asupra stării de nutriție”, au declarat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Sibiu la solicitarea noastră.
Studiile arată că România se situează printre țările cu cea mai mică pondere a adolescenților, băieți sau fete, care desfășoară zilnic activitate fizică. Efectele sedentarismului, privitul îndelungat la emisiunile de la televizor sau utilizarea excesivă a computerului în timpul copilăriei și al adolescenței se asociază cu creșterea în greutate la vârsta adultă.
dr. Simona Berariu, Compartiment Evaluare și Promovare a Sănătății: „Trendul este clar ascendent în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor.”
Părinții ar trebui să lase copiii să meargă cât mai mult pe jos, iar exemplul personal este esențial, consideră dr. Simona Berariu, de la Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP Sibiu.
„O primă recomandare ar fi să încerce să lase copilul să meargă cât mai mult pe jos. Dacă copilul merge cu autobuzul, părintele poate să-i spună să coboare cu o stație mai devreme, să facă câțiva pași pe jos. Mersul pe jos este una dintre cele mai frumoase, relaxante, ieftine și utile forme de exercițiu fizic. De asemenea, părinții ar trebui să evite instalarea de televizoare în camera copiilor pentru că acel «ecran magic» pentru mulți dintre ei nu face altceva decât să îi îndemne la sedentarism. Ar trebui să iasă foarte mult cu copiii în natură, de exemplu la plimbare cu bicicletele. De altfel, în Sibiu am tot observat copii cu părinți în parc și este un lucru bun. De asemenea, părintele poate să cumpere un câine. Atenția și îngrijirea pe care un copil trebuie să le acorde unui animal nu numai că îl determină să facă mai multă mișcare, dar îl și responsabilizează. Specialiștii recomandă mișcarea încă de la cele mai mici vârste, încă de când începe copilul să meargă. Evident, cu exerciții care sunt adaptate la posibilitățile fiecărui copil. Este o varietate atât de largă de sporturi și activități, încât este greu ca un copil să nu-și găsească un tip de mișcare care să fie pe placul lui”, a mai menționat dr. Berariu.