Tradiția sărbătorilor înseninată de bucuria întâlnirii cu oameni dragi, în jurul mesei înnobilată de alese bucate, se trăiește într-un loc de poveste ascuns în inima Transilvaniei.
Acel loc se numește Conacul “Maria Theresa” din Orlat, care în aceste zile își întâmpină oaspeții ca într-o mare familie. Mielul la proțap este vedeta sărbătorilor pascale la Conac, iar gurmanzii se vor bucura și de ouă roșii, drob, cozonac, brânzeturi, verdețuri și multe alte bunătăți preparate cu meșteșug din ingrediente locale. Dacă vă hotărâți să zăboviți cum se cuvine în Mărginimea Sibiului, Conacul “Maria Theresa” vă găzduiește cu toată căldura. Ce experiențe îi așteaptă pe turiști aflăm de la Carmen Siminie, proprietarul Conacului “Maria Theresa”.
Cei care te cunosc știu că iubești și răspândești frumusețea în toate formele ei. Ai dat viață unui loc minunat, Conacul “Maria Theresa”, asta face parte din misiunea ta de a promova frumosul?
Viața mă surprinde în fiecare zi, iubesc arta, iubesc să creez, iubesc oamenii fericiți și îmi doresc să contribui la menținerea acestui sentiment. Pentru cei care mă cunosc și pentru cei care nu mă cunosc, doresc să le transmit că a construi a fost o aventură, nelipsită de peripeții pe care nu le-am prevăzut. Misiunea a plecat de la un concept: lucrurile mărețe se fac cu multe sacrificii, de la gustul pentru frumos, pentru armonie, pentru o stare de bine pe care am dorit să le-o oferim turiștilor, acel refugiu de cotidian numit „un colț de rai”.
Locul ales este unul încărcat de istorie. Împărăteasa Maria Theresa a înființat la Orlat unul dintre regimentele românești de graniță. Cum este pusă în valoare această istorie prin intermediul Conacului “Maria Theresa”?
Impresionați de legendele Orlatului și ale împărătesei Maria Theresa, am descoperit aceste șapte galerii acum 10 ani, peste care am construit camerele de cazare din buștean de lemn, inspirați de arhitectura austriacă. Bușteanul de lemn oferă un somn odihnitor și relaxant, confirmată de oaspeții Conacului în ultimii patru ani de la deschidere. Odată pășind în curtea Conacului, veți simți plăcerea de a cunoaște legendele locale spuse de săteni. Organizăm drumeții cu ghizi locali, identificând punctele de interes istoric marcate în împrejurimile Orlatului.
Cum ai reușit să îmbini o atmosferă tradițională cu facilitățile moderne pentru confortul de care turiștii au nevoie?
Designerul face echilibrul între calitate, autenticitate și preț. Ideea de confort, de armonie, elementele naturale ce se regăsesc în zonă – piatră, lemn, vegetație și gust autentic transilvănean, adaptate la facilitate și norme de igienă au dat naștere unui proiect de suflet întins pe o suprafață generoasă de 1,2 hectare, ce pune la dispoziția oaspeților posibilitatea de recreere în aer liber. Conacul dispune de un teren de tenis, două piscine, două filigorii retrase, o terasă acoperită cu o capacitate de 200 locuri destinată și evenimentelor sau ocaziilor speciale organizate în familie. Conacul “Maria Theresa” este o pensiune cotată cu 5 margarete și are o capacitate de 52 de locuri de cazare. La interior sunt 16 camere cu pat matrimonial, fiecare cameră are concepută în arhitectură un pat în „prici”, un refugiu pentru copii și două apartamente generoase pentru grupuri de peste 8 persoane. Camerele sunt decorate în stil romantic/rustic cu acces la balcon. Sala de conferințe are o capacitate de 60 locuri și este destinată evenimentelor de grup și nu numai. Restaurantul „Carol” decorat în stil Belle Epoque, cu o colecție de tablouri și obiecte adunate în 15 ani, are o capacitate de 120 locuri.
Conacul a devenit un reper turistic al Mărgimii Sibiului atât pentru locația sa, cât și pentru arhitectură, dar și pentru bucătărie. Care este specificul culinar? De unde sunt rețetele și ingredientele care încântă simțurile gurmanzilor?
Conacul este în inima Transilvaniei, un loc marcat de o istorie mai puțin descrisă în cărți, ce înnobilează ce a fost odată Regimentul 1 de graniță. Conacul este construit peste galeriile subterane ale fostului complex militar. Le-am dat o altă destinație de interes, astfel că astăzi avem o cramă de vinuri, o cămară pentru conserve, urmând să amenajăm și celelalte galerii.
Bucătăria autentică românească este culeasă după rețete de la bătrânii locului, o bucătărie provincială interpretă în variante moderne de bucătarii Conacului la rang de mare artă. Parte din ingrediente le avem din sera proprie, ce oferă arome minunate pe papilele gustative ale gurmanzilor.
Când vor putea oaspeții să simtă din nou căldura și ospitalitatea conacului?
După mai bine de jumătate de an de pandemie și restricții, timp în care locația a fost închisă, cu o mare dorință de revenire la normalitate dorim să redeschidem pentru oaspeți în preajma sărbătorilor de Paște.
Ce le veți oferi celor care aleg Conacul “Maria Theresa”?
Dorim să întâmpinăm oaspeții cu un pachet de 3 nopți de cazare și mese incluse specifice perioadei de Paște. Transmitem tradiția și sentimentul bucuriei de a petrece împreună sărbătorile ca într-o mare familie.
Pentru că suntem în atmosfera sărbătorilor pascale, ce ați pregătit pentru cei care vă trec pragul?
O țuică destinde atmosfera, iar bucatele variate acoperă toate gusturile oaspeților. Vedeta Conacului este mielul la proțap, urmează drobul și ouăle roșii. Nu vor lipsi nici cozonacii și pâinea de casă, produse naturale din carne, cârnat de casă, pastramă, salam de casă etc., brânzeturi și lactate, verdeață și legume din sera proprie. Un deliciu culinar!
Ce mesaj ai pentru cititorii care ne urmăresc în aceste zile speciale?
Dacă doriți să sprijiniți românii, România, susțineți turismul intern! Acum, după postul Paștelui, când sufletul s-a curățat de păcate, dăruiți iubire și primiți iubire, nimic mai simplu. Sărbători liniștite și lumină în suflet!