Brukenthal 300 – Idei pentru un monument

Brukenthal 300 – Idei pentru un monument

Expoziția “Brukenthal 300 – Idei pentru un monument. Colaje și machete” de Peter Jacobi va fi vernisată pe 22 aprilie în Sala Terasă a Centrului de dialog și cultură “Friedrich Teutsch” din Sibiu.

Ora este la alegerea publicului: introducerea la expoziție va fi oferită la ora 11:00, la 14:00 și, respectiv, la 17:00. Din cauza pandemiei, inaugurarea expoziției va avea loc, din păcate, fără prezența artistului și cu respectarea măsurilor de protecție a sănătății. Expoziția va putea fi vizitată până pe 5 octombrie.

Evenimentul este susținut financiar de Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A.
din România și artistul Peter Jacobi.

Geneza și conținutul noii expoziții speciale

„Sculptorul de renume internațional Peter Jacobi se ocupă de multă vreme de forme de cultură a memoriei: în urmă cu câțiva ani a creat și în România repere ale artei sale memoriale. De mai bine de 30 de ani, el s-a ocupat și de proiectarea unui memorial pentru Samuel von Brukenthal. Pentru a marca cea de-a 300-a aniversare a nașterii baronului, talentatul artist prezintă câteva dintre construcțiile și modelele sale 3D, precum și o serie de colaje, într-o expoziție a Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România, situat în Casa Teutsch.

Unele dintre proiectele sale mai vechi, pavilioanele memoriale, au fost deja prezentate publicului în anii precedenți: artistul a imaginat pentru mai multe situri compoziții abstracte – care în același timp sunt forme tradiționale ale culturii memoriale – uneori în combinație cu figuri și obiecte simbolice. Expoziția cuprinde și contribuția artistului la concursul de la începutul anului 2021, pentru realizarea unei statui a lui Samuel von Brukenthal în fața Palatului Brukenthal în Piața Mare din Sibiu.

Expoziția jubiliară i-a oferit artistului ocazia de a aborda personalitatea lui Brukenthal în noi forme de cultură comemorativă. Colajele lui Jacobi se bazează pe cultura vizuală contemporană: astfel, colajul nu este doar tehnică, ci și mijloc stilistic al unei narațiuni imagistice. Printre acestea pot fi identificate repere biografice, momente din viața lui Brukenthal, dar cu mare libertate artistică se amestecă printre ele și
imagini liber asociate cu viața lui Brukenthal, preluate din mass-media.

Caracterul fragmentar al acestui demers artistic este împrumutat din percepția actuală a existenței. Această asociere ludică cu imaginile vieții lui Brukenthal vrea să se refere la colajul propriei noastre vieți și să trezească noi impulsuri de viață”, a apreciat Heidrun König, directorul muzeului și curatorul expoziției.

Despre artist

Născut la Ploiești, în 1935, Peter Jacobi a studiat sculptura la Academia de Artă din București, iar în 1970 a emigrat în Republica Federală Germania. A predat la Facultatea de Design din cadrul Universității Pforzheim până în 1998, iar actualmente trăiește și lucrează în Wurmberg, lângă Pforzheim. Lucrările sale pot fi găsite în muzee și galerii de artă contemporană. Multe dintre sculpturile sale monumentale abstracte se află în spațiile publice ale unor mari orașe din Europa și din China. Artistul consideră Memorialul Național al Holocaustului, realizat în București în 2009, ca fiind cea mai importantă lucrare a sa. În 2016, a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” pentru Artele plastice, în grad de Ofițer.

Răspunde