100 de ani de handbal la Sibiu

100 de ani de handbal la Sibiu

În urmă cu 100 de ani s-a desfășurat la Sibiu primul meci de handbal de pe teritoriul României.

Cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar în ziua de 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu a avut loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat meciul şi în calitate de arbitru. Atestarea oficială confirmă şi primul antrenor, dar şi primul arbitru de handbal din România, Wilhelm Binder, titularul catedrei de educaţie fizică de la Liceul Brukenthal, ai cărui elevi sunt deci şi primii jucători de handbal din România.

Eveniment aniversar

Pentru a sărbători cei 100 de ani de handbal românesc, Federația Română de Handbal, la propunerea Asociației Județene de Handbal Sibiu, a răspuns favorabil invitației ca naționala de handbal a României să susțină jocul oficial cu naționala Suediei, din data de 28 aprilie, pe terenul Sălii Transilvania din Sibiu. Meciul de calificare a echipei naționale la Euro 2022 la handbal masculin va avea loc miercuri, 28 aprilie, de la ora 18.00, și va fi transmis în direct pe TVR1.

Cronologie. Scurt istoric al handbalului sibian

 1920 Profesorul Wilhelm Binder de la Liceul Brukenthal din Sibiu introduce handbalul ca disciplină obligatorie la orele de educaţie fizică pentru toate clasele. Decizia a luat-o după ce, în vara aceluiaşi an, asistase la Berlin şi München la o serie de jocuri şi demonstraţii de handbal (în 11 jucători, pe terenul mare de fotbal), creaţie a profesorului universitar Karl Schelentz, de la Facultatea de Educaţie Fizică din Berlin.
1921 Cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar în ziua de 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu are loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat şi ca arbitru.
1922 La Sibiu, pe stadionul central, în ziua de 3 mai 1922, în cadrul unor ample serbări câmpeneşti, în faţa a peste 2.000 de spectatori, a avut loc “o mare demonstraţie de handbal între elevii claselor mari”, sub conducerea profesorului Binder, „care a entuziasmat tribunele şi mai apoi întregul oraş„.
1924 La Sibiu, se organizează o primă competiţie oficială “Campionatul Şcolar al oraşului la handbal”, care s-a desfăşurat pe stadionul mare, cu programare anterioară, arbitri, numeroşi spectatori, clasamente şi premii.
1926 La Sibiu se desfăşoară primul campionat școlar de handbal pe etape săptămânale, cu elevi din clasele V – VIII (clasele IX – XII astăzi).
1928 La Sibiu, profesorul Wilhelm Binder organizează primul curs de arbitri de handbal, cu opt candidaţi şi în final cu doar doi absolvenţi.
1931 Oraşul Sibiu, prin comisia de handbal, preia organizarea unui campionat al Transilvaniei, cu participarea oraşelor Sibiu, Braşov, Bistriţa şi Reghin, aceasta va fi şi ordinea în clasament. E socotit primul campionat al handbalului din România. Înregistrăm, astfel, în acest an şi primele jocuri oficiale între echipe feminine.
1933 Se organizează prima competiţie de handbal de nivel naţional prin extinderea “Campionatului Transilvaniei”. În finala pe ţară: S.G. (Turnverein – Societatea de gimnastică) Sibiu – S.C. Muncitorul Lugoj : 15-1.
1935 Au loc primele întâlniri internaţionale de handbal în România, o echipă studenţească a oraşului Munchen învinge echipele H.T.V. Sibiu cu 9-8;
1937 28 iunie are loc meciul internațional de handbal România-Austria pe terenul ONEF – actualul Stadion Municipal

La Sibiu se organizează în iarnă primul turneu de handbal în sală (echipa de 7), cu participarea a şase echipe din localitate şi două din Mediaş;

Ioan Schuschning din Sibiu primește, în urma absolvirii unui curs de arbitri organizat de Federația Internațională, primul ecuson de arbitru internațional din handbalul românesc.

Răspunde