Ziua în care îngerii sunt întâmpinați cu pâine și sare

Ziua în care îngerii sunt întâmpinați cu pâine și sare

Buna Vestire este sărbătoarea mamelor creştine, un dar divin pentru toate eroinele din viață și dincolo de ea!

În această zi de veste minunată, nu avem voie să ne certăm. Prin urmare, pacea şi liniştea ar trebui să rămână mai mult printre noi, mai ales în vremuri ca acum… O frumoasă tradiţie ne povesteşte că îngerii sunt hrăniţi cu pâine şi sare în pragul caselor, spre ocrotirea inimilor pe tot timpul anului. Tradiţia spune că acela care gustă peşte în această zi de sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. În calendarul popular este şi ziua în care se aude primul cântec al cucului, anunţându-se vestirea primăverii. Crenguţa pe care a cântat cucul este păstrată de fetele frumoase pentru a cunoaşte apoi dragostea adevărată. La primul cântec al cucului, odată cu zorii primăverii, fetele se îmbracă în straie noi şi curate. Următorul pas? Așteaptă să li se întâmple ce-i mai frumos, fiindcă așa a fost urzit de când ne știm pe ulița satului de demult”, descriu specialiștii de la Muzeul ASTRA.

În județul Sibiu, sărbătoarea de astăzi are o însemnătate deosebită pentru credincioșii din Cârțișoara. Biserica satului, monument istoric, poartă hramul Bunei Vestiri. Ridicarea lăcașului de cult, din piatră de râu și cărămidă, s-a făcut pe cheltuiala satului, între anii 1818 și 1821. Pictura, realizată de Nicolae Grecu, a fost terminată în 1824.

Îndemnul ierarhului

Astăzi, când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, ÎPS Laurențiu Streza le reamintește sibienilor că Maica Domnului, pe lângă faptul că este mijlocitoarea noastră la tronul ceresc, este şi modelul curăţiei şi al vieţii de familie. „Ea este şi maica mamelor noastre. Curăţia fecioriei a fost dublată, în cazul ei, de darul sfânt al maternităţii, cu care Dumnezeu a învrednicit această fiinţă, care se numeşte femeie. Dumnezeu i-a dat femeii, de când a creat-o, această menire, pentru ca prin ea să se continue lucrarea aceasta sfântă, perpetuarea fiinţei umane. Noi ştim cu toţii, şi simţim lucrul acesta, că existenţa noastră, prin rânduiala lui Dumnezeu, se datorează acestei fiinţe din familie, care este mama ce ne-a născut în lumea aceasta. Adresez mamelor o chemare sfântă, îndemnându-le să-şi cinstească statutul binecuvântat hărăzit de Dumnezeu la creaţie, şi anume naşterea de fii. Suntem cu toţii o familie binecuvântată de Dumnezeu şi familia aceasta se numeşte Sfânta Biserică. Maica Domnului este chipul Bisericii, este imaginea vie a Sfintei Bisericii”, a spus mitropolitul Ardealului.

Răspunde