Un muzeu din Sibiu participă la proiectul european de digitalizare a patrimoniului

Un muzeu din Sibiu participă la proiectul european de digitalizare a patrimoniului

Muzeul ASTRA, împreună cu entități culturale din Olanda, Germania, Spania și Irlanda, participă la proiectul RETOLD (2020-2024).

Prin secția de Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală, muzeul sibian are calitatea de partener în cadrul unui proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Europa Creativă. RETOLD este o inițiativă culturală de nivel european, care are ca scop documentarea, digitalizarea și promovarea patrimoniului muzeal. La final de proiect, toate aceste date vor fi centralizate și „repovestite” online, adică stocate pe un server cu acces deschis, astfel încât profesioniștii din muzeu, cercetătorii și publicul să le poată accesa și utiliza liber.

„Muzeele în aer liber sunt vaste depozite de date despre patrimoniul cultural, aflate în prezent în înregistrări de arhivă, fotografii, videoclipuri și în mintea personalului muzeului și a voluntarilor. Există un risc real ca, fără un proces standardizat de captare și stocare a acestor date, acestea să fie pierdute pentru totdeauna. Fluxurile de lucru standardizate create de acest proiect vor fi partajate într-un formular de acces deschis pe mai multe platforme, iar muzeele în aer liber vor fi încurajate în mod activ să le adopte. Proiectul RETOLD va crea astfel un transfer de cunoștințe cu acces deschis către o nouă generație de profesioniști în muzeu, cercetători și public. Aceasta reprezintă o oportunitate importantă pentru muzeele în aer liber de a valorifica pe deplin noile posibilități ale tehnologiilor digitale, ale rețelelor sociale și ale comunităților online în diseminarea pe scară largă a datelor despre patrimoniul cultural. Proiectul RETOLD se va asigura că muzeele în aer liber pot continua să spună povești importante despre patrimoniul cultural unui public divers prin dezvoltarea unui flux de lucru standardizat pentru a colecta, a digitaliza și a partaja date despre monumente, meșteșuguri și tradiții. Acest lucru va asigura o cercetare de calitate prin compararea mai multor date, păstrarea cunoașterii patrimoniului cultural și oportunități pentru o publicitate mai interesantă și mai de impact despre patrimoniul cultural transmisă către publicul larg. Rezultatul final va fi o cooperare consolidată între muzeele istorice și arheologice în aer liber și alți specialiști în patrimoniul cultural, o consolidare a cadrului de cercetare și interpretare a muzeelor ​​în aer liber și, în cele din urmă, sustenabilitatea pe termen lung a muzeelor ​​în aer liber ca păstrători ai moștenirii culturale”, a declarat dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală Muzeul ASTRA.

Muzeul ASTRA contribuie la acest proiect cu o serie de materiale foto-video despre patrimoniul muzeal al instituției.

Proiectul RETOLD este implementat împreună cu EXARC (Olanda) care este și liderul de proiect, alături de alți patru parteneri europeni: Stiftung Stadmuseum Berlin (Germania), Steinzeitpark Dithmarschen (Germania), Universitat Autónoma de Barcelona (Spania), Nüwa Digital Media Content Production Studios Ltd (Irlanda).

Răspunde