Muzeul ASTRA ar putea primi Marca Patrimoniului European

Muzeul ASTRA ar putea primi Marca Patrimoniului European

Patrimoniul multicultural reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă diversitatea culturală care caracterizează întregul continent european, în opinia specialiștilor de la Institutul Național al Patrimoniului, care recomandă instituția sibiană pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European 2021.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a anunțat astăzi cele două situri ce vor candida din partea României pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European în sesiunea 2021, selectate în urma procesului de preselecție națională demarat în 2020. Astfel, merg mai departe în selecția europeană Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, gestionat de Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați, și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, gestionat de Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu.

„Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este unul dintre cele mai dinamice muzee publice din România din perspectiva conservării și promovării patrimoniului cultural material și imaterial cu valoare etnografică. De la deschiderea sa în anul 1967, s-a axat pe strângerea unei colecții impresionante și extinse de exemplare ale civilizației populare românești, dar și aparținând celorlalte grupuri etnice regăsite pe teritoriul României, dezvoltând programe și acțiuni culturale pentru o mai bună înțelegere a vieții rurale din întreaga țară. Conceput ca un muzeu viu, acesta găzduiește numeroase evenimente participative, precum târguri tradiționale, ateliere, festivaluri și spectacole folclorice. Patrimoniul multicultural reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă diversitatea culturală care caracterizează întregul continent european”, au apreciat cei de la INP.

INP a înaintat Comisiei Europene formularele de cerere ale celor două situri preselectate în data de 26 februarie. Juriul european, format din 13 experţi independenţi, va delibera asupra tuturor siturilor preselectate la nivel național şi urmează să se pronunţe asupra selecţiei finale până la sfârșitul anului 2021, potrivit calendarului oficial.

Ce este Marca Patrimoniului European?

Marca Patrimoniului European este o inițiativă menită să aducă în atenția publicului și în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la Uniune și a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare – monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri și obiecte culturale și patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan – care au vocația de a plasa istoria și cultura națională a fiecărei țări într-un context de relevanță europeană. Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene în fiecare sesiune maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul. Marca este acordată pe baza a trei criterii: valoarea europeană simbolică a unui sit; proiectul propus pentru a promova dimensiunea sa europeană și capacitatea operațională de a implementa proiectul sau planul de lucru.

Până în acest moment, au primit Marca Patrimoniului European 48 de situri, bunuri culturale de patrimoniu din Austria, Belgia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovenia, Spania, Ungaria. Deocamdată, singurul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet.

Răspunde