Mătăuzele de la Sadu

Mătăuzele de la Sadu

Un obicei vechi de sute de ani, numit „Mătăuzele”, se practică anual, la Lăsata Secului pentru postul Paștelui, în comuna Sadu din Mărginimea Sibiului.

Tinerii neînsurați aprind focuri uriașe pe dealurile satului și strigă numele fetelor nemăritate, care privesc spectacolul din vale, pentru a le da de veste să se grăbească la măritiș.

„În vechime, focurile se făceau cu cârpe, paie și lemn. Acum, tinerii adună cauciucuri cu câteva săptămâni înainte de Lăsata Secului, le urcă pe dealuri, iar la lăsatul întunericului le aprind. Leagă un cauciuc cu un lanț, îi aprind și îl învârt deasupra capului. În concepția populară, aprinsul focurilor de mătăuze are rolul de a alunga spiritele rele ale iernii pentru a face loc spiritelor bune ale primăverii. Străbunii invocau zeul soarelui și al focului pentru a avea o recoltă bogată. Prin aceste focuri, în vechime, oamenii considerau că se purifică, pentru a putea face față cu brio postului. De acum, urmează 48 de zile de post”, spun sădenii.

https://youtu.be/Sfh4DBiaECY

Cei care aprind cel mai mare foc și reușesc cele mai multe învârtiri câștigă competiția și, mai ales, atenția fetelor. Căci după „stingere”, feciorii și mândrele petrec împreună la căminul cultural.

“Acesta pregătire a postului era o formă de pregătire a nunţilor. Dating al zilelor noastre, într-o formă arhaică!”, spune primarul Valentin Ivan.

Obiceiul Mătăuzelor mai este practicat în localități sibiene precum Săliște, Alămor și Orlat.

Răspunde