În tradiţia populară românească, pe 1 Martie, prima zi a noului an, conform calendarului iulian, copiilor şi fetelor le erau oferite mici daruri sub forma unor obiecte-amuletă.
În general, se foloseau monede de aur sau argint. Se considera că ele sunt aducătoare de noroc. Acestea erau prinse la mână sau la gât cu ajutorul unui şnur bicolor, iniţial alb-negru, ca împletire a iernii cu primăvara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul. Ulterior, moneda a fost înlocuită de alte obiecte cu valoare simbolică, şnurul devenind alb-roşu, dar semnificaţia rămânând aceeaşi: mărţişoarele poartă noroc, feresc de rele şi de boli, aduc frumuseţe, sănătate şi fericire.
Muzeul ASTRA din Sibiu sărbătoreşte în mod tradițional venirea primăverii, iar cei care trec pragul instituției până duminică, 7 martie, pot învăța aici să confecționeze mărțișoare și sunt încurajați să împodobească ramurile unui măr cu un mărțișor lucrat manual, conform tradiției, precum și cu un gând bun scris pe cartonașe colorate, pe care să-l găsească alți turiști.
Galeriile de Artă Populară ale Muzeului ASTRA oferă spre vânzare mărţişoare confecţionate din materiale ecologice şi miniaturi după obiecte de artă populară tradiţională.