La 85 de ani, un meșter din Ocna Sibiului încă mai lucrează cot la cot cu fiul său în atelier.
Deși au început să-l cam lase puterile, Józsi bácsi nu se lasă de meserie. Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud i-au cerut ajutorul pentru două proiecte de care se vor ocupa în acest an. Așa că, de curând, bătrânul a pregătit o giuretă care urmează să fie așezată pe unul dintre cele două turnuri ale bisericii fortificate din Beia.
“Pe Iózsi bácsi l-am cunoscut prin intermediul fiului său, Geza, cu care lucrează în atelierul lor din Ocna Sibiului. Au făcut niste burlane și jgheaburi pentru casa memorială «Teofil Părăian» din Topârcea în cadrul școlii de vară desfășurată de Asociația pentru Patrimoniu Activ-PACT, iar acum pregătim o lucrare similară pentru castelul Brukenthal din Micăsasa, unde vom interveni prin intermediul Ambulanței pentru Monumente în luna mai a acestui an”, ne-a precizat arhitectul Eugen Vaida, coordonatorul proiectului Ambulanța pentru Monumente și președintele Asociației Momentum.
Șantierul de la Beia, județul Brașov, se va desfășura din 23 aprilie până pe 14 mai. Biserica evanghelică din Beia este o biserică fortificată, având un zid de incintă pe al cărui perimetru se află mai multe turnuri și care de-a lungul timpului au servit la apărarea incintei. Turnurile reprezintă un element important al fortificației, dar unul destul de neglijat în momentul de față. De-a lungul timpului, turnurile și-au pierdut utilitatea de apărare sau de depozitare. Astfel, odată cu pierderea funcțiunii, a început și procesul de degradare. “Pentru a stopa degradările datorate infiltrațiilor apei meteorice se va interveni asupra învelitorii turnului de est și a turnului poligonal (de vest) prin înlocuirea laților, demontarea, trierea, redispunerea țiglelor și completarea celor lipsă cu elemente din ceramică manufacturată, identice ca formă, dimensiune, dispunere, proprietăți mecanice și tehnică de confecționare”, arată cei de la Ambulanța pentru Monumente.
Din 23 mai, specialiștii și voluntarii vor veni în județul Sibiu, la Micăsasa, unde au de reparat acoperișul castelului Brukenthal. Lucrările sunt estimate să se încheie pe 13 iunie.
Castelul a fost construit în secolul al XVI-lea și a intrat în proprietatea baronului Samuel von Brukental în secolul al XVIII-lea. “În perioada comunismului, castelul și-a schimbat funcțiunea, devenind sediu al Casei de Economii și Consemnațiuni, iar ulterior școală. Odată cu construirea noii școli din apropierea castelului, acesta nu a mai prezentat vreun interes real de reutilizare pentru comunitate, iar în acest moment se degradează accelerat. Pentru a opri degradările care afectează întreaga clădire prin infiltrațiile apei meteorice, se va interveni asupra învelitorii castelului prin înlocuirea laților degradați, redispunerea și completarea elementelor ceramice lipsă cu elemente de ceramică de aceeași factură (sau similară). În același timp, se vor înlocui jgheaburile și burlanele”, a mai anunțat Ambulanța pentru Monumente.