Întreabă un muzeograf despre morile cu ciutură!

Întreabă un muzeograf despre morile cu ciutură!

Sectorul morărit al Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului este în atenția vizitatorilor, în acest sfârșit de săptămână.

Cei care trec pragul muzeului au ocazia să afle direct de la un muzeograf tot ce merită cunoscut despre morile cu ciutură, probabil cele mai des fotografiate monumente funcționale din Dumbravă.

„«Întreabă un muzeograf» este o activitate de ghidaj tematic gratuit pe un anumit sector din Muzeul ASTRA. În perioada 20-21 martie, în intervalul orar 10-16, sectorul prezentat va fi cel de morărit, situat pe partea stângă a lacului din Muzeul în aer liber. Muzeograful care va face ghidajul va prelua vizitatorii interesați de la moara cu cai din Sâmpetru, județul Timiș.  Primele repere din traseu vor fi moara cu ciutură din Topleț, județul Caraș-Severin, și moara cu ciutură și admisie prin butoni din Svinița, județul Mehedinți, acolo unde pentru prima dată, prin mijloace tehnice moderne, morile vor prinde viață, fiind dotate audio cu sunetele specifice morilor funcționale. Ghidajul este oferit publicului fără programare.

În categoria instalațiilor pentru măcinat cereale, moara cu ciutură reprezintă cea mai simplă instalație din seria tipologică a morilor hidraulice, având transmisia mișcării, de la roată la piatra alergătoare, directă. Pentru randamentul său scăzut, datorat acestor parametri tehnici, denumirea sa populară este de râșniță. În Muzeul în aer liber întâlnim cinci mori cu ciutură: moara cu ciutură din Topleț, județul Caraș-Severin, moara cu ciutură și admisie prin butoni Svinița, județul Mehedinți, moara cu două ciuturi și angrenaje de transmisie din Râu de Mori, județul Hunedoara, moara cu trei ciuturi din Arcani, județul Gorj, și moara cu șase ciuturi din Găleșoaia, județul Gorj”, a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Răspunde