Iarba verde de acasă, o afacere bănoasă

Iarba verde de acasă, o afacere bănoasă

„Junii” din Mărginimea Sibiului învață să-și construiască inițiative profitabile în ecoturism.

Din 5 aprilie, Fundația Noi Orizonturi dă startul unei noi ediții edulab pentru ecoturism pentru elevii care locuiesc sau învață în Mărginimea Sibiului și alte destinații ecoturistice românești. Copiii și tinerii între 13 și 19 ani care doresc să-și fructifice interesul pentru patrimoniul cultural sau natural pentru a-și dezvolta competențe utile în domeniul ecoturismului se pot înscrie gratuit în program, singuri, în echipe, sau însoțiți de către un adult.

Ei pot alege dintre nouă nano-specializări create și conduse alături de unii dintre cei mai buni specialiști și promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumaine pentru specializarea “Port popular”, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializarea “Producători locali” și Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea “Trasee turistice”.

Anca Gaidoș, director operațional Fundația Noi Orizonturi: „Lucrăm cu variate programe educaționale pentru copiii din mediul rural, dar edulab pentru ecoturism ne-a arătat că se poate într-adevăr să creezi punți rezistente prin care să ajungem la copiii și tinerii de la sat, să le aducem experți de talie mondială de la care să învețe ce înseamnă să plece de la un produs care lor poate li se pare banal și să îl transforme într-unul cu valoare mare pentru un turist și să le oferim acestor tineri, de la sate, un context educațional în care și ei să strălucească.”

Elevii vor parcuge următoarele etape:

  • 5 aprilie – 25 iunie

edulab LEARN – cursuri mixte: module online (în ritm propriu), sesiuni de tip webinar cu experți în domeniu, întâlniri regulate cu un mentor și multe provocări în comunitate. La finalul acestei etape, elevii vor avea un prototip al ofertei de produs sau serviciu ecoturistic.

  • 5 – 30 iulie

edulab ACT – elevii care doresc valorificarea produsului sau serviciului imaginat vor parcurge un proces de Design Thinking (planificare a proiectului). La finalul acestei etape, ei vor avea un portofoliu care conține un plan de afaceri și o prezentare video a ideii de afacere în ecoturism, pe care o susțin online, în fața unui juriu.

  • 15 august – 15 noiembrie

edulab CHANGE – cele mai bune idei de afaceri capabile să răspundă la nevoia de dezvoltare a ecoturismului vor fi finanțate cu sume cuprinse între 500 și 2.500 de lei, pentru a fi puse în practică. Și în etapa de implementare tinerii pot primi ajutor specializat din partea unor experți în domenii precum marketing și comunicare, finanțe, organizare de evenimente etc. Portofoliul final, după 3 luni, include un raport de implementare, însoțit de dovezi ale succesului.

În prima ediție a edulab pentru ecoturism, 36 de elevi au finalizat cu succes a doua etapă a programului cu idei concrete de proiecte: de la realizarea organizarea de tururi ghidate prin natură sau care explorează comorile culturale mai puțin promovate ale localității, la organizare de șezători pentru turiști, sau realizarea unui caiet de simboluri și povești. Finanțarea proiectelor lor este asigurată de către Alstom și printr-o campanie de fundraising realizată în rândul diasporei românești, susținută de Romanian United Fund. Prin învățarea pe bază de proiecte, tineri din Rășinari au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege, ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii.

Răspunde