Programul „Mic dejun sibian” a devenit o „rețetă” de export.
Tradiția gastronomică din județul Sibiu are șanse de viitor datorită programului „Mic dejun sibian”, un model de bune practici pe care îl pot adopta și celelalte destinații turistice românești.
„Mic dejun sibian” este un program dezvoltat după principiile Slow Food, care promovează gastronomia locală în rândul oaspeților încă de la prima masă a zilei. El creează legături între producătorii locali, operatori turistici și oaspeți și pune bazele unei rețele de actori locali – ambasadori ai regiunii – care prețuiesc și valorifică identitatea gastronomică locală și îi asigură viitorul. „Acest triunghi ne dorim să fie din ce în ce mai întărit. Prima experiență pe care o are un oaspete al regiunii noastre este la micul dejun. De asemenea, ne-am dorit ca operatorii din turism să fie mai bine conectați cu destinația în care ei lucrează. Avem o diversitate atât de mare de produse și fiecare vizitator merită să știe ce mănâncă și de unde provin preparatele pe care le mănâncă la micul dejun!”, a explicat Simina Manea, directorul Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS).
Simina Manea, director AJTS: „Programul «Mic dejun sibian» l-am dezvoltat pentru a susține programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. El poate continua frumos în orice regiune din România. Încurajăm folosirea produselor locale și de sezon, dar apreciem și inovația și anume modul în care anumite rețete sunt reinterpretate pentru a răspunde noilor obiceiuri de consum.”
În cadrul programului sunt deja certificate 33 de pensiuni, restaurante sau hoteluri din județul Sibiu. Pentru a intra în programul „Mic dejun sibian”, agenții economici trebuie să ofere produse și preparate provenite de la producători locali autorizați, cu respectarea tuturor normelor de siguranță în vigoare, iar mâncarea trebuie să fie adusă de la o distanță de maxim 50 km de locul de consum sau să fie în proporție de minim 50 la sută din județul Sibiu.
Deși anul 2019 a devenit deja istorie, programul „Mic dejun sibian” rămâne relevant, mai ales în contextul în care o parte semnificativă a teritoriului județului Sibiu a fost inclusă în traseul Via Transilvanica. Prin acest program, se pune accent și pe valoare adăugată și sustenabilitate. „Ne bucurăm să avem Via Transilvanica la noi, peste 100 km în nordul județului Sibiu, în destinația turistică Colinele Transilvaniei. Știm că drumeții, în general, o să-și dorească să primească de la pensiuni un mic dejun la pachet și acesta trebuie ambalat în recipiente eco-friendly. De asemenea, îi încurajăm pe membrii noștri să adopte măsuri pentru eliminarea risipei de hrană”, a mai menționat Manea.
Specialitățile micului dejun sibian
Sibiu
Băcănia Albota
- Tartar & salată icre de păstră
- Pateu de rață
Blumenhaus – Apartments
- plăcintă cu brânză dulce & chec
- salată de vinete cu maioneză
Carpathian Hotel & Restaurant
- omletă țărănească cu legume și slănină
- cabanos & bacon la cuptor
Casa Veche
- omletă țărănească
- zacuscă de casă
Golden Tulip
- caș de oaie pane
- plăcintă cu urdă și aluat fraged
Grădina
- cârnăciori prăjiți de la Bătrânu’ Sas
- păstrăv afumat de Gura Râului
Joyme Pub
- pâine prăjită cu unt, ou fiert, ceapă roșie, slănină afumată, telemea, salam, roșii si cârnăciori împreună cu o cană mare de ceai sau o cafea, sau ambele dacă nu vă puteți decide
Local
- omleta mangalița cu salată verde
- salată cu caș de capră
Rabbit Hole
- zacuscă de casă
Restaurant Pasaj
- ouă crocante
- jumări de ou cu verdeață
Yellow Boot Aparthotel
- omletă cu broccoli și pătrunjel
- prăjitură cu mere
Restaurant Zestrea
- nectar de pere
- zacuscă & pâine cu maia
Arpașu de Sus
Păstrăvăria Albota
- tartar de păstrăv
- salată icre de păstrăv
Bazna
Bassen Pension
- cârnați de casă cu coriandru sau nucă
- zacuscă de casă
Cisnădioara
Forest Villa
- bulgărași de brânză de burduf cu nucă
Cârțișoara
Casa Moșului
- clătite cu hecium-pecium
Gura Râului
Pensiunea Norica
- omletă țărănească (cârnați, ardei, pătrunjel, slănină, cartofi)
- chiftele de cartofi cu ou și brânză
Pensiunea Călin
- balmoș cu 3 feluri de brânză
- dulceață de afine
Moșna
Casa Mariana Rempler
- omletă cu slănină
- gem de rabarbăr
Orlat
Conacul Maria Theresa
- tartă cu ou și cartofi
Păltiniș
Pensiunea Rara
- zacusca casei
Porumbacu de Sus
La Curtea Porumbăceană
- telemea de bivoliță cu piper roz
- pateu de ciuperci sălbatice
- salată de vinete cu ardei copt
- plăcintă de casă cu zmeură
Casa din Prund
- salată de vinete cu ardei copt
- biscuiți de casă cu gem de zmeură și lapte de bivolă
- slănină cu ceapă din grădină
Pensiunea Negoiu
- fursecuri de casă cu dulceață de zmeură
- zacuscă
Poiana Sibiului
Casa Balcu
- clătite cu brânză
- salată de vinete cu maioneză și roșii din grădină
Rășinari
Badiu’s Guest House
- cârnați de casă
- dulceață de rabarbăr & afine
- sirop de mentă & soc
Râu Sadului
Casa Vidrighin
- zacuscă cu hribi
- dulceață de cireșe
Săliște
Casa Rudi&Ella
- dulceață de coarne
Sibiel
Bunica Eugenia
- dulceață de trandafir de casă
- omletă cu legume de sezon
- ruladă cu brânză telemea
Pensiunea Sibiel
- zacuscă după rețeta moștenită de la bunica
- dulceață de afine
Valea Avrigului
Ghiocelul
- pâine în ou
- gogoșele
Natura Family Resort
- omletă cu pecie afumată
- salam de biscuiți
- frigănele
Veseud
Veseud 11
- chisătură (slănină cu ou, ceapă și morcov)
- tăieței (de casă) cu lapte